FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 7. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 7. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

JERUZALEM

Američka državna tajnica Codoleezza Rice u nedjelju je u televizijskim intervjuima tijekom posjeta Jeruzalemu uputila upozorenje Iranu i Siriji. "Svi smo zabrinuti zbog iranskog nuklearnog potencijala... To bi bio destabilizirajući čimbenik, a to ne možemo dopustiti", izjavila je Rice za drugi program izraelske TV. "Iran je očito problem međunarodnog sustava", dodala je. "Vrijeme je da Sirijci prestanu podupirati terorizam i upletati se u Libanon i vrijeme je da se počnu ponašati odgovornije u međunarodnoj politici", također je ustvrdila Rice.

Madrid

Španjolska će vlada od ponedjeljka amnestirati tisuće ilegalnih imigranata, usprkos bojazni da će time ta zemlja postati još privlačnije odredište za migrante. Španjolska je ilegalnim useljenicima glavni ulaz u Europu, a procjenjuje se da u toj zemlji ilegalno živi oko 800 tisuća useljenika, no još uvijek se ne zna koliko će njih imati koristi od amnestije. Pomilovanjem ilegalnih useljenika zapravo se priznanje da tisuće njih već radi ilegalno u toj zemlji, ne plaća porez i nije uključeno u sustav socijalne zaštite, ali amnestija ima za cilj i lakšu kontrolu stranaca, nakon bombaškog napada na madridsku željezničku postaju u ožujku prošle godine, u kojem je poginula 191 osoba. Njemački i nizozemski dužnosnici već su izrazili svoju zabrinutost zbog španjolske odluke strahujući da će, kada njihov status postane zakonit, imigranti moći prijeći i u ostatak Europe.

SKOPLJE

Tijelo satnika makedonske vojske Saše Krstovskog, koji je nestao prije tri dana, pronađeno je u nedjelju nedaleko od tromeđe s Albanijom i Kosovom, priopćili su vojni izvori. Nakon što je u četvrtak objavljeno da je Krstovski nestao, spasilački timovi pokušali su ga locirati, ali ih je u tome omelo ružno vrijeme. Uzroci smrti makedonskog časnika još su nepoznati, a vojska je pokrenula istragu. Granica između Makedonije, Albanije i Kosova smatra se važnim pravcem za krijumčarenje droge i oružja.

LOME

Zastupnici togoanske Nacionalne skupštine u nedjelju su na izvanrednoj sjednici imenovali sina preminulog predsjednika Gnassingbea Eyademe, Faurea Gnassingbea, predsjednikom parlamenta nakon promjene ustava kojom će on moći legalno preuzeti vlast. Vojska u Togou je u subotu nakon smrti predsjednika priopćila da će dužnost čelnika države preuzeti njegov sin, ali prema ustavu te afričke države novog je predsjednika trebalo izabrati biračko tijelo. Nakon promjene ustava, niji potrebno održati izbore u roku od 60 dana od smrti predsjednika, već će Faure Gnassingbe kao predsjednik parlamenta automatski postati predsjednik države do isteka mandata njegova preminulog oca, odnosno do lipnja 2008. Afrička unija u subotu je odluku vojske nazvala "vojnim udarom", napominjući da nema namjeru priznati novog čelnika države koji ne bi bio izabran u skladu s ustavom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙