FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati:
ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

BANGKOK

Parlamentarni izbori počeli su u nedjelju u Tajlandu, a analitičari predviđaju da će kao pobjednici izaći premijer Thaksin Shinawatra i njegova stranka Thai Rak Thai, javile su svjetske novinske agencije.

Birališta su otvorena u 8:00 sati po lokalnom vremenu (1:00 po GMT-u), a zatvaraju se u 15:00 sati.

Dvadeset stranaka natječe se za 500 mjesta u parlamentu. Članovi parlamenta biraju se iz 400 izbornih jedinica širom 76 tajlandskih pokrajina, a stotinu ih se bira sa stranačkih lista prema proporcionalnom sustavu.

Oporbene stranke gotovo da su priznale poraz još prije izbora. Glavna oporbena Demokratska stranka svoju je izbornu kampanju nazvala "kampanja 201" i zatražila je od birača da joj osiguraju 201 mjesto u parlamentu, minimum potreban za pokretanje izglasavanja nepovjerenja premijeru.

BAGDAD

Jedan američki marinac ubijen je u akciji u subotu na području južno od Bagdada koje je poznato kao pobunjeničko uporište, priopćila je američka vojska u nedjelju.

Otkad je pokrenuta invazija SAD-a na Irak u ožujku 2003., najmanje 1.107 američkih vojnika ubijeno je u akciji u toj zemlji.

DUBAI

Jedna islamistička militantna skupina u Iraku u nedjelju je preuzela odgovornost za otmicu talijanske novinarke i zaprijetila da će je ubiti do ponedjeljka, nakon što je ranije već druga skupina objavila da je otela navedenu novinarku, navodi se u priopćenju objavljenom na web-stranici.

U priopćenju Džihada stoji da će ubiti Giulianu Sgrenu do ponedjeljka ako Italija ne povuče svoje vojnike iz Iraka.

Skupina sličnog imena, Islamski Džihad, ustvrdila je u petak da je otela Sgrenu i zatražila je od Italije da napusti Irak, ali nije zaprijetila smrću novinarke.

LONDON

Vojni udar na nuklearna postrojenja u Iraku bio bio "pogreška", ocijenio je u nedjelju šef diplomacije Europske unije Javier Solana u intervjuu britanskoj televiziji.

Prema Visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost, takva unilateralna akcija bila bi i kontraproduktivna.

Upitan oko upozorenja koje je prošlog mjeseca uputio američki potpredsjednik Dick Chaney prema kojemu bu Izrael mogao napasti iranska nuklearna postrojenja bez najave, Solana je rekao: "Mislim da se radi o nečemu što ne bih volio vidjeti na djelu. To bi bila pogreška. To bi umnogome zakompliciralo situaciju".

LOS ANGELES

Morgan Freeman i Cate Blanchett proglašeni su u subotu najboljim sporednim glumcem i glumicom na 11. godišnjoj dodjeli nagrada Udruge filmskih i televizijskih glumaca (SAG) u Los Angelesu.

Blanchett, rođena u Australiji, nagrađena je za ulogu Katharine Hepburn u "Avijatičaru", što ju je, kako je dodala iznenadilo jer, da je znala da će osvojiti nagradu, ne bi odjenula "tako usku haljinu" u kojoj je teško hodati do pozornice.

Freeman je nagrađen za ulogu mudrog starog gimnastičkog managera u filmu "Million Dollar Baby". Najboljom glavnom glumicom proglašena je Hilary Swank za ulogu u istom filmu čiji je redatelj Clint Eastwood.

Australski dobitnik Oscara Geoffrey Rush proglašen je najboljim glumcem u miniseriji ili televizijskom filmu za ulogu komičara Petera Sellersa u filmu "Život i smrt Petera Sellersa".

Rush je izjavio da je jedno od zadovoljstava snimanja tog TV filma bila prilika da se pogledaju svi Sellersovi filmovi.

Najboljom glumicom u mini-seriji ili televizijskom filmu proglašena je Glenn Close za ulogu Eleanor od Aquitanije u novoj verziji Zime jednog lava (The Lion in Winter).

Dobitnici su izabrani glasovanjem 120.000 članova Udruge filmskih i televizijskih glumaca.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙