FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 9.30 sati:
ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

ŠARM EL ŠEIK

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas stigao je u utorak ujutro u Šarm el Šeik gdje će sudjelovati na izraelsko-palestinskom summitu na kojem će nazočiti još i predstavnici Egipta i Jordana, javlja agencija France Presse pozivajući se na palestinske službene izvore.

Abu Mazen je u Šarm el Šeik došao u pratnji premijera Ahmada Koreija, ministra za vanjske poslove Nabila Šataha i ministra za pregovore Saeba Ereketa, zatim člana odbora za pregovore s Izraelom Mohamada Dahlana i savjetnika za nacionalnu sigurnost Jibrila Rajuba.

To je prvi izraelsko-palestinski summit na ovoj razini od 2000. godine. Obje su strane najavile da će na summitu objaviti prekid vatre.

JERUZALEM

Izraelske službe sigurnosti stavljene su u stanje pripravnosti u utorak ujutro zbog bojazni od atentata tijekom summita u Šarm el-Šeiku (Egipat) koji bi trebao početi tijekom dana, objavila je policija.

"Naš sigurnosni kordon je pojačan, rasporedili smo pojačanja duž linije razgraničenja (duž Zapadne obale) kao i na cestama, u središtima gradova, posvuda gdje postoje gomile ljudi", objavio je na državnom radiju povjerenik Kobi Cohen, visoki dužnosnik policije.

Snage reda umnožile su cestovne prepreke kako bi spriječile Palestince iz Zapadne obale da uđu u Izrael i ondje počinje atentate.

Prvi put nakon četiri godine dvojica najviših izraelskih i palestinskih dužnosnika Ariel Sharon i Mahmud Abas sudjelovat će na summitu u pokušaju prekida nasilja i ponovnog pokretanja mirovnog procesa. Događaj se održava pod pokroviteljstvom egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka i jordanskog suverena Abdallaha II.

SAMARRA

Dva su Iračana poginula, a sedam drugih, među kojima tri žene, ranjeni su u eksplozijama dvije bombe kućne izrade u pokrajini Salahadine sjeverno od Bagdada, javlja u utorak agencija France Presse pozivajući se na službene izvore.

Jedan je civil poginuo, a šest je osoba, od kojih su tri žene, ranjeno u ponedjeljak navečer u eksploziji naprave postavljene na cestu kojom je išlo njihovo vozilo u regiji Chourgat, 300 kilometara sjeverno od Bagdada, kazao je pukovnik Fares Mahdi.

Prema njegovim riječima, sve su žrtve članovi obitelji.

Jedan je vojnik poginuo, a još je jedan ranjen u eksploziji naprave na koju je naletilo njihovo patrolno vozilo u ponedjeljak navečer u pokrajini Dhoulouiya, 70 kilometara sjeverno od glavnog iračkog grada, kazao je za agenciju France Presse pukovnik Hussein Abbas.

DUBAI

Radikalna skupina Ansar al-Sunna, povezana s terorističkom mrežom Al-Qaida, objavila je da je ubila Iračanina, optuživši ga da je radio za američke snage u Iraku, kaže se u videu objavljenom u utorak na jednoj Internet stranici.

Muškarac koji se predstavio pod imenom Mohammed Hassan, podrijetlom iz Mosula, na sjeveru Iraka, priznao je da je radio kao tumač za američke snage, prije nego je pozvao, na arapskom pa potom na engleskom, sve prevodioce koji rade za Amerikance da prestanu to raditi kako ih ne bi snašla ista sudbina kao i njega.

Potom je smaknut metkom iz pištolja zamaskirane osobe.

Predstavljajući se kao savez nekoliko islamističkih skupina, Ansar al-Sunna preuzeo je odgovornost za nekoliko atentata u Iraku, posebice atentat-samoubojstvo u kojem su smrtno stradale 22 osobe, među kojima 14 američkih vojnika, u američkoj bazi u Mosulu 21. prosinca.

KOPENHAGEN

Opći izbori počeli su u Danskoj u utorak ujutro i birališta, na kojima se očekuje više od 4 milijuna birača, bit će otvorena sve do 20:00 sati po lokalnom vremenu.

Posljednja ispitivanja javnog mišljenja objavljena u utorak ujutro dala su naznake da će premijer Anders Fogh Rasmussen ostati na dužnosti iduće četiri godine.

Njegova Liberalna stranka vlada u koaliciji s Konzervativnom strankom, a uz potporu Danske narodne stranke.

Na izborima sudjeluje 10 stranaka. Osim vladajuće koalicije tu su od jačih stranka socijaldemokrati, Socijalistička narodna stranka i Socijalni liberali. Ukupno 947 kandidata natječe se za 179 mjesta u parlamentu. Konačni rezultati očekuju se u utorak kasno navečer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙