FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati
ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

ZAGREB

Smrt hrvatskog vozača kamiona Ivana Pavčevića iz Nove Gradiške, koji je stradao u napadu na kamionski konvoj kod Tikrtita 7. veljače, potvrdio je u subotu njegov sin Zlatko, izjavio je za Hinu Vinko Ljubičić, načelnik odjela MVP-a za koordinaciju i praćenje rada diplomatskih misija i konzularnih ureda. Ljubičić je u subotu navečer telefonski razgovarao sa Zlatkom Pavčevićem koji mu je prenio poruku koju je netom dobio od jednog hrvatskog vozača kamiona koji se nalazi u Iraku. "Taj vozač je Zlatku Pavčeviću potvrdio da mu je njegov otac umro na rukama 7. veljače oko 22 sata po mjesnom vremenu", izjavio je Ljubičić. Premda diplomatskim kanalima još nije stigla potvrda o Pavčevićevoj smrti, MVP će sada diplomatskim putem prvo pokušati saznati u kojoj se bolnici nalazi njegovo tijelo, a zatim organizirati dopremu posmrtnih ostataka u Hrvatsku. Prva žrtva među brojnim hrvatskim vozačima koji za potrebe američke vojske prevoze robu u Irak bio je Dalibor Burazović koji je poginuo 23. listopada kod Mosula. O drugom hrvatskom vozaču Zoranu Siročiću, koji je zbog tučnjave s marincima zadržan u američkom istražnom centru u Falluji, Ljubičić u subotu nije imao nikakvih novih informacija.

BAGDAD

Konačni rezultati izbora održanih 30. siječnja u Iraku bit će objavljeni u nedjelju, izjavio je u subotu za France presse član iračkog izbornog povjerenstva Farid Ayar. Ukoliko ne bude nikakvih žalbi nakon objave rezultata u predstojeća tri dana, rezultati će biti i službeno potvrđeni, rekao je Ayar. Objava rezultata općih izbora, očekivana 10. veljače, odgođena je kako bi se zbog nepravilnosti omogućilo ponovno prebrojavanje glasačkih listića iz 300 biračkih kutija. Izbori održani 30. siječnja prvi su od svrgavanja s vlasti Sadama Huseina 2003., a ujedno i prvi višestranački slobodni izbori održani u posljednjih pola stoljeća. Prema neslužbenim privremenim rezultatima što ih je objavilo izborno povjerenstvo, lista s imenima šijitskih kandidata na čelu s velikim ajatolahom Alijem Sistanijem vodi, a slijedi je savez kurdskih stranaka.

GAZA

Palestinska militantna skupina Hamas objavila je u subotu, nakon susreta njezinih predstavnika s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, da će nastaviti s privremenim prekidom vatre i istodobno razmotriti hoće li prihvatiti trajni prekid neprijateljstava što su ga dogovorili Abas i izraelski premijer Ariel Shron na nedavnom summitu u Šarm el Šeiku. "Hamasova se pozicija o miru nije promijenila i Izrael će snositi odgovornost za svako novo nasilje i agresiju. Istovremeno ćemo pažljivo proučiti sve što nam je rekao brat Mahmud Abas i potom donijeti konačnu odluku", rekao je u subotu navečer Islam Hanija, jedan od vodećih figura u Hamasu. Sastanak Abasa i hamasovaca održan je nekoliko sati nakon što je Izrael potvrdio dopuštenje nekolicini protjeranih palestinskih militanata da se vrate kući što je bio ključni zahtjev Hamasa za trajno prihvaćanje primirja.

MUENCHEN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder u subotu je pokvario opće raspoloženje sudionika međunarodne konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, poručivši prisutnima kako je 56-godišnji NATO savez pregazilo vrijeme te da bi ga trebalo modernizirati. Na taj komentar, kojeg je zbog Schroederove gripe pročitao njemački ministar obrane Peter Struck, oštro je odgovorio glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, a brzo je reagirao i američki ministar obrane Donald Rumsfeld kazavši kako 26-člana institucija radi vrlo dobro. Schroeder je u svojem govoru pozvao na nov početak u odnosima između SAD-a i EU-a te ocijenio kako su završetak Hladnog rata i pretvaranje Indije i Kine u ekonomske sile izmijenili svijet. "Mislim da bi transatlantsko partnerstvo moralo razmisliti o određenim izmjenama. Iskreno govoreći, smatram da ono ni sada ne radi dovoljno", kaže se u Schroederovu govoru. Aludirajući na nedavno osnovano povjerenstvo koje je iznijelo prijedloge o reformama Ujedinjenih naroda, Schroeder je sugerirao okupljanje sličnog tima vrhunskih stručnjaka koji bi dali konkretne prijedloge o modernizaciji NATO-a do 2006. Njemački je kancelar svoju zamisao iznio nadajući se da bi se o tome pitanju moglo raspravljati na summitu NATO-a 22. veljače u Bruxellesu, no Hoop Scheffer je tu mogućnost odlučno odbacio. .

MUENCHEN

Najmanje je 46 osoba privedeno, a osam ih je zadržano zatvoreno u zatvoru subotu zbog prosvjeda održanih za trajanja međunarodne konferencije o sigurnosti koja se održava u Muenchenu. Većina uhićenih privedena je u skladu sa zakonom o javnom okupljanju, izvijestila je muenchenska policija precizirajući kako su uhićenima lica bila skrivena pod maramama te su posjedovali oružje. U subotu popodne u središtu glavnoga grada Bavarske prosvjedovalo je oko 3.500 osoba. Tijekom trajanja konferencije koja završava u nedjelju, angažirano je 4.000 pripadnika snaga sigurnosti. U radu konferencije o sigurnosti sudjeluje 250 svjetskih dužnosnika, a među njima su glavni tajnik UN-a Kofi Annan i američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

LONDON

Hollywoodski blockbuster "The Aviator" i niskobudžetni britanski film "Vera Drake" osvojili su najznačajnija priznanja na ovogodišnjoj dodjeli filmskih nagrada britanske filmske akademije Bafta u subotu navečer u Londonu. Nagrada za najbolji film pripala je "The Aviatoru", dok je najboljim redateljem proglašen Mike Leigh za "Veru Drake". Nagrada za najboljeg glumca otišla je u ruke Jamieja Foxxa ("Ray" - biografski film o legendarnom Rayju Charlesu), a za najbolju glumicu proglašena je Imelda Staunton ("Vera Drake"). Najbolja glumica u sporednoj ulozi je Cate Blanchett ("The Aviator"), a muška nagrada u istoj kategoriji pripala je Clive Owenu ("Closer"). "The Aviator" kao najbolji film, te Foxx i Owen u svojim su kategorijama već ove godine ovjenčani Zlatnim globusima što ih čini najvećim favoritima za predstojeću dodjelu Oscara za dva tjedna. Nagradu Bafte za najbolji film po glasovima publike dobio je "Harry Potter i zatočenik Azkabana".

MUENCHEN

Glavni tajnik Un-a Kofi Annan primio je u subotu na konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu orden kojim je nagrađen za svoje napore za postizanjem mira u svijetu.

Annan je primajući orden kazao da je to za njega "velika čast".

"Uvijek sam se trudio graditi mostove između sukobljenih strana", rekao je Annan dodavši da je uspjeh bio moguć jedino kada su se ljudi uključeni u sukob pridržavali dogovora.

"Mir nije moguć bez pravde", istaknuo je Annan.

Organizatori konferencije o sigurnosti u Muenchenu, najvećeg godišnjeg skupa koji se održava 41 godinu, i u budućnosti će se dodijeljivati orden za mirovne napore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙