FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijestido 12.30 sati:
ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti do 12.30 sati:

LJUBLJANA

Zbog atmosfere koja se stvorila oko prve proslave talijanskog Dana sjećanja na esule vjerojatno neće doći do skorašnje realizacije susreta talijanskog, slovenskog i hrvatskog predsjednika na kojemu su trebala biti simbolički zatvorena traumatična poglavlja u odnosima triju naroda u prošlom stoljeću.

Kako u mariborskom listu "Večer" u subotu piše Stojan Spetič, talijanski političar i član slovenske zajednice u Trstu, čini se da će pod utjecajem "najnovije protuslovenske kampanje" u Italiji susret biti odgođen "za bolja vremena". Susret o kojem se već govorilo kao o susretu povijesnog pomirenja imao bi svoju težinu, ali ne po cijeni prodaje nacionalnog ponosa, piše Spetič.

BEOGRAD

Iako se još ne zna hoće li haaška optužnica protiv "vukovarske trojke" biti prepuštena hrvatskom ili srbijanskom pravosuđu, "natezanja" oko toga pred kojim bi hrvatskim sudom, vukovarskim ili zagrebačkim, trebalo biti održano suđenje, upozoravaju "da bi se tu prije radilo o osveti, nego o objektivnom i pravednom suđenju", piše beogradska "Politika" od subote, u dopisničkom tekstu s naslovom "Otimanje za trojku".

Glavni problem s hrvatskim pravosuđem u vezi suđenja za ratne zločine, piše list, leži u činjenici "što su se ona do sada pretežno odvijala po neujednačenom etničkom principu, što podrazumijeva i primjenu dvostrukih aršina - s obzirom na nacionalnu pripadnost optuženih", što znači da su za ista djela optuženi srpske nacionalnosti teže optuživani i osuđivani na teže kazne nego optuženi hrvatske nacionalnosti. Na to su u više navrata upozoravale međunarodne organizacije koje u Hrvatskoj prate tu tematiku, poput misije OESS-a u Zagrebu i druge, piše "Politika".

BEOGRAD

Najava ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića da će SCG dati podršku Hrvatskoj za mjesto nestalnog člana Vijeća sigurnosti UN-a i dalje izaziva reakcije u Srbiji, uključujući i najave desničarskih stranaka da će tražiti opoziv Draškovića zbog te najave, piše dnevnik "Danas" od subote, u tekstu naslovljenom s "Mnogo koristi - nikakve štete".

"Svi kritičari strategije Ministarstva koji tvrde da ne treba nikako podržati takvu odluku, trebaju odmah reći: 'A što ćete podržati? Hoćete li suradnju s Hrvatskom, Bosnom, Rumunjskom, Bugarskom, Makedonijom, Albanijom? Ako hoćete, onda ta suradnja ima pravila'. Osobno smatram da od takvog stava Srbija i Crna Gora mogu imati mnogo više koristi, a da štete ne može biti uopće", kazala je "Danasu" predsjednica Odbora za vanjskopolitičke poslove Skupštine Srbije Gordana Čomić.

MUENCHEN

Njemački kancelar Gerhard Schroeder je u subotu u Muenchenu na konferenciji o sigurnosti predložio osnivanje odbora neovisnih stručnjaka za dubinsku reformu prekoatlantskih odnosa.

Schroeder je u govoru, kojeg je zbog njegove gripe pročitao njegov ministar obrane Peter Struck, ocijenio da se Europljani i Amerikanci "moraju prilagoditi izazovima i promijenjenim uvjetima" današnjeg svijeta.

Schroeder je pozvao američku administraciju da podrži europske diplomatske pokušaje u rješenju spora oko iranskog nuklearnog programa.

"Treba nadvladati masovnu izolaciju Irana. Iran će trajno odustati od svog nuklearnog programa samo ako njegovi legitimni sigurnosni i gospodarski interesi budu zajamčeni", drži njemački kancelar.

"Biti će potrebno s našim američkim partnerom i u dijalogu s regijom dugoročno razviti solidne sigurnosne strukture za područje Zaljeva", dodao je.

MUENCHEN

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je u subotu da jedna država ne može sama pobijediti radikalne islamiste i njihove totalitarne ciljeve.

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Njemačkoj, koja se snažno protivila napadu na Irak, Rumsfeld je istaknuo vrijednost NATO saveza i napore brojnih zemlja koje se zajedno sa Sjedinjenim Državama bore protiv terorizma.

Po njegovim riječima, vojna i obavještajna suradnja dovela je do uhićenja tri četvrtine čelnika al Qaede.

No, dodao je da "više država treba pomoći Afganistancima i Iračanima da uvedu demokraciju tamo gdje su nekoć vladali tirani i gdje su se obučavali teroristi".

Američki ministar obrane govorio je u Muenchenu na Konferenciji o sigurnosti, istom skupu na kojemu se prije dvije godine oko Iraka oštro sukobio s njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

KABUL

Turska će preuzeti zapovjedništvo nad snagama NATO-a u Afganistanu (ISAF), objavila je u subotu glasnogovornica ISAF-a.

Karen Tissot van Patot izjavila je da će francuski general Jean Luis Py predati u nedjelju zapovjedništvo nad mirovnim snagama turskom kolegi. generalu Ethemu Erdagiu.

U Afganistanu je trenutno 8.350 vojnika NATO-a koji osiguravaju glavni grad Kabul i okolicu. ISAF je odgovoran i za pet provincijskih timova za obnovu u toj zemlji.

MOSKVA

Više tisuća osobe izašlo je na ulice u cijeloj Rusiji kako bi tražili ostavku vlade i predsjednika Vladimira Putina i izrazili protivljenje socijalnoj reformi koju osporavaju siromašni i koja je dovela do gubitka povjerenja naroda u ruskog predsjednika.

U Moskvi se sredinom dana okupilo oko 2000 pripadnika Komunističke stranke, drugih lijevo orijentiranih, kao i nacionalističkih stranaka.

"Ovo su reforme predsjednika neprijatelja ili ludog predsjednika", pisalo je na transparentima, a govornici su tražili "ostavku vlade i predsjednika Putina".

I u drugim gradovima Rusije su organizirani takvi skupovi.

Komunistička stranka je pozvala na dan akcija, a nadala se na prosvjedima mobilizirati "nekoliko milijuna ljudi" tražeći ostavku vlade, raspuštanje Dume i promjenu društveno-gospodaraske politike.

SEUL

Sjeverna Koreja je optužila u subotu Sjedinjene Države da žele njima ovladati kako bi korejski poluotok učinile odskočnom daskom za američku dominaciju Azijom i zatim ostatkom svijeta.

"To je stalna težnja Sjedinjenih Država da osvoje Sjevernu Koreju i dominiraju Azijom s korejskim poluotokom kao odskočnom daskom, te da uspostave planetarni red svoje dominacije", piše u uvodniku Rodong Sinmun, službenog organa korejske radničke stranke (na vlasti).

Pod izgovorom da žele zaštititi ljudska prava, Washington vodi agresivnu politku prema "zemljama koje se protive imperijalizmu, dodaje se komentaru državnog dnevnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙