FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihvijesti iz svijeta do 9.30 sati:
ZAGREB, 12. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

LUXEMBOURG

Premijer Luxembourga Jaen Claude Juncker, čija zemlja predsjedava EU, izjavio je u petak nakon razgovora s glavnom haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte da još nije donesena konačna odluka o početku pristupnih pregovora s RH, ali da će oni početi 17. ožujka samo ako general Ante Gotovina do tada bude predan Haaškom sudu a u suprotnom će se čekati da Hrvatska ispuni svoju obvezu pune suradnje s Haagom.

"Predsjedništvo EU smatra da RH do 17. ožujka mora dokazati punu suradnju s Haaškim sudom. Ako Gotovina do 17. ožujka bude u Haagu pregovori mogu početi odmah, ako ne imat ćemo velikih teškoća osim ako hrvatske vlasti ne dokažu da u potpunosti surađuju s ICTY-jem" rekao je luxembourški premijer Jean Claude Juncker na zajedničkoj konferenciji za novinare s Del Ponte.

Odluka Vijeća značajno će ovisiti o ocjeni Del Ponte dodao je. Carla del Ponte je rekla kako "očekuje Gotovinu u Haagu čim je prije moguće" kako bi mu se sudilo zajedno s generalima Čermakom i Markačem, čija je optužnica istovjetna Gotovininoj.

Na upit hoće li preporučiti EU da počne pregovore s RH i bez Gotovine u Haagu, ona je izbjegla izravno odgovoriti kazavši samo da će "iznijeti svoje procjene i činjenice o suradnji RH kada se to od nje zatraži".

BAGDAD

U atentatu automobilom-bombom izvedenom u subotu u mjestu Musaieb, 55 km južno do Badada, poginulo je 17 osoba, a 16 je ranjeno, objavili su policijski i bolnički izvori.

Musaieb, u kojem žive šijiti i suniti nalazi se blizu zone "trokuta smrti" , nazvanom tako zbog brojnih napada pobunjenika na snage reda i civile.

U drugom incidentu u središtu Basre je ubijen viši sudac. Prema glasnogovorniku policije, nepoznati napadači otvorili su vatru na vozilo u kojem se vozio sudac, ubili suca, ranili njegovog vozača i pobjegli. Ubijen sudac bio je za vrijeme Huseinova režima istražni sudac, a nakon toga je postao viši sudac u Basri.

Sjeverno od Bagdada u subotu je u zasebnom incidentu ubijen jedan Iračanin, a osam osoba je ranjeno, od kojih 3 djece, doznaje se iz sigurnosnih izvora.

U incidentu na cesti između Tikrita i Touza ranjena su dva policajca u napadu na njihovu ophodnju, objavila je iračka policija.

Zapadno od Kirkuka u subotu rano ujutro eksplodirala je bomba ranivši petoro članova jedne iračke obitelji, priopćio je šef policije u Haweiji, oko 45 km daleko od Kirkuka.

WASHINGTON

Direktor informativnog programa američke tv-mreže CNN Eason Jordan najavio je u petak navečer ostavku kako bi poštedio CCN svakog spora zbog njegovih primjedbi o mogućoj odgovornosti američkih vojnika za smrt novinara u Iraku.

Jordan je prošlog mjeseca pred sudionicima svjetskog gospodarskog foruma u Davosu izjavio da su američke postrojbe svjesno ciljale novinare u Iraku.

Jordan koji je demantirao te izjave priznaje u pismu redakciji, objavljenom u petak na internet stranici CNN-a da njegove izjave u Davosu "nisu bile jasne koliko su trebale biti".

ZAMBOANGA

Vojni bombarderi i helikopteri filipinske vojske napali su u subotu uporište muslimanskih pobunjenika na južnom otoku Jolo, nastojeći okončati petodnevno nasilje.

Brigadni general Agustin Demaala izjavio je da je 2.000 vojnika okružilo grad Panamao na otoku Jolo, tisuću kilometara južno od Manile, gdje se najvjerojatnije skrivaju sljedbenici Nura Misauria, čelnika Nacionalne fronte oslobođenja Moro (MNLF).

Zasad nema podataka o žrtvama zračnih napada, no vojska je objavila da je od početka sukoba u ponedjeljak poginulo najmanje 27 vojnika, a 47 ih je ozlijeđeno.

DŽAKARTA

Broj mrtvih ili nestalih nakon plimnih valova koji su 26. prosinca opustošili obalu Indijskog oceana bliži se 286.000 osoba nakon što je u subotu Indonezija objavila nov popis žrtava.

Broj pokopanih mrtvih je sada 117.810, a broj nestalih i dalje 114.922, od kojih se većina smatra mrtvima. U Indoneziji ukupno ima 232.732 mrtvih i nestalih osoba.

Na Tajlandu bilanca mrtvih i dalje iznosi 5.393. Broj nestalih doseže 3.071 od kojih tisuću stranaca.

Na Šri Lanki je nestalo 5.637, a potvrđena je službena bilanca od 30.957 mrtvih.

U Indiji je 10.749 osoba poginulo, a još 5.640 ih se vodi kao nestali za koje se drži da su mrtvi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙