FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30

ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti u 12.30 sati:
ZAGREB, 13. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti u 12.30 sati:

PRIŠTINA

Srbijanski predsjednik Boris Tadić počeo je u nedjelju dvodnevni posjet Kosovu obilaskom sela Šilova kod Gnjilana. Okupljenim stanovnicima Šilova poručio je da je "Kosovo dio Srbije i Crne Gore ne samo po našem pravu, nego i po međunarodnom". "To je moje stajalište u Beogradu i na Kosovu, u Prištini, Šilovu i kamo god budem dolazio", kazao je Tadić okupljenima dodajući da je došao na Kosovo kako bi svjetskoj javnosti skrenuo pozornost na uvjete u kojima žive Srbi na Kosovu. "Nisam došao s čarobnim štapićem, volio bih da jesam, ali vam mogu reći da ću se apsolutno svom snagom, i svime što je u mojoj moći, boriti i izboriti za prava našeg naroda i svakog građanina Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji", poručio je Tadić. Srbijanski predsjednik razgovarat će tijekom prijepodneva u Prištini s civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessen-Petersenom, a nakon toga posjetiti i druge druge srpske enklave na Kosovu.

MUENCHEN

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je u nedjelju da bi se svijet uskoro mogao suočiti sa sve većim brojem zemalja koje pokušavaju nabaviti nuklearno oružje, ako ne poduzme ništa radi pooštravanja postojećeg nadzora. U govoru koji je održao na međunarodnoj Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, Annan nije imenovao nijednu zemlju, ali se njegov govor vremenski podudario s izjavom Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno oružje i s pokušajima Zapada da od Irana iznudi jamstva o svom nuklearnom programu. "Desetljećima je ugovor o neširenju nuklearnog oružja sprječavao nuklearnu proliferaciju", kazao je Annan. "No ne poduzmu li se sada novi koraci, vrlo brzo bismo se mogli sučeliti sa širenjem nuklearnog oružja", upozorio je. Annan je rekao da se prijetnja može ukloniti jedino zajedničkim djelovanjem. Pozvao je vlade da čim prije prouče preporuke koje je nedavno iznijela stručna skupina koju je on zadužio za to pitanje te da odgovore na njih.

MUENCHEN

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je u nedjelju u Muenchenu NATO i Europsku uniju da ozbiljno razmisle kako će konkretno pomoći da se zaustave sukob i pokolj civila u sudanskoj pokrajini Darfuru. "Čak i uz pomoć koju su dosad izdvojili UN, EU, SAD i drugi donatori, mogućnosti Afričke unije da zadovolji sigurnosne potrebe beznačajne su u odnosu na veličinu izazova. Ljudi svakodnevno umiru, a mi ih ne uspijevamo zaštititi", kazao je Annan na konferenciji o sigurnosti koja se održava u Muenchenu. "Nužne su dodatne mjere. Organizacije koje imaju stvarne mogućnosti, a NATO i EU zastupljeni su u ovoj dvorani, trebaju ozbiljno razmisliti o tome što mogu konkretno učiniti kako bi se zaustavila ta tregedija", rekao je.

TEHERAN

Iran se ne želi odreći izgradnje nuklearnog reaktora za istraživanje s teškom vodom u zamjenu za reaktor s lakom vodom koji nudi Europa, zabrinuta zbog moguće zloporabe tehnologije u vojne svrhe, izjavio je u nedjelju službeni predstavnik iranskog ministarstva vanjskih poslova. "Zadovoljni smo takvim prijedlozima, ali oni nipošto neće zamijeniti naš reaktor za istraživanje s teškom vodom", kazao je novinarima Hamid Reza Assefi. "Nastavit ćemo raditi na našem reaktoru za istraživanje s teškom vodom", dodao je. Kako navode diplomatski izvori, Europljani su prošlog tjedna na pregovorima u Ženevi predložili Irancima da pošalju svoje stručnjake koji će pripremiti dopremu nuklearnog reaktora za istraživanje s lakom vodom. Taj je prijedlog dio europskih inicijativa kako bi se od Iranaca dobila "objektivna jamstva" da će njihov nuklearni program imati isključivo civilnu namjenu.

JERUZALEM

Izrael je u nedjelju odlučio da će osloboditi petsto palestinskih zatočenika, izjavio je izraelski premijer Ariel Sharon. "Zatražit ćemo od ministrice pravosuđa da poduzme korake za provedbu te odluke", rekao je u govoru koji je prenio izraelski javni radio. Ministrica pravosuđa Tsippi Livni kazala je da se dopušta povratak kući više od 60 Palestinaca koje je Izrael protjerao sa Zapadne obale u pojas Gaze ili u Europu. Pošto tu odluku potvrdi izraelski predsjednik Moshe Katsav, ministarstvo pravosuđa će na Internetu objaviti popis imena zatočenika koji će se osloboditi, zbog mogućeg priziva. Izrael je najavio da kani osloboditi ukupno 900 palestinskih zatočenika u sklopu mjera za učvršćivanje uzajamnog povjerenja. U izraelskim zatvorima zatočeno je oko 7.600 Palestinaca.

PARIZ

U eksploziji nepoznatog uzroka koja se dogodila u nedjelju ujutro prilično je oštećeno kazalište Empire u Parizu, a sedam je osoba lakše ranjeno, doznaje se od policijskog izvora. Prizemlje kazališta u potpunosti je uništeno u eksploziji koja se dogodila oko 7 sati, a na ulici Wagram, u kojoj se nalazi kazalište, nedaleko od trga Etoile, ležala je šuta, dok su na okolnim zgradama razbijena stakla. Kako navodi policijski časnik Thierry Dehecq, službeni predstavnik vatrogasnog stožera, od sedam ozlijeđenih, petero su prolaznici koje su pogodile staklene krhotine, a dvije su osobe čuvari kazališta koji su bili u zgradi. Nakon eksplozije nije bilo požara, a spasilačke ekipe uz pomoć pasa trebaju provjeriti ima li žrtava pod ruševinama kazališta i u obližnjim zgradama, dodao je Dehecq.

SARAJEVO

Na području Bosne i Hercegovine postoji još najmanje 200 masovnih grobnica koje čekaju ekshumaciju, izjavio je predsjednik Povjerenstva za nestale osobe Federacije Bosne i Hercegovine Amor Mašović. U izjavi koju u nedjelju prenosi sarajevski "Dnevni avaz", Mašović je kazao kako uz masovne grobnice vjerojatno postoji i više od tisuću i pol pojedinačnih grobnica žrtava iz proteklog rata u BiH koje također treba istražiti. Ove godine federalno povjerenstvo za nestale planira ekshumirati posmrtne ostatke oko dvije tisuće žrtava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙