FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30 sati

ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događajado 12.30 sati:
ZAGREB, 6. veljače 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 12.30 sati:

SARAJEVO

Zlatko Lagumdžija zadržao je poziciju predsjednika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) nakon što su mu delegati na redovitom stranačkom kongresu završenom u noći između subote i nedjelje velikom većinom glasova ukazali povjerenje da nastavi voditi stranku.

Sudionici kongresa dali su Lagumdžiji 264 glasa dok su njegovi protukandidati Ljubiša Marković i Nermin Pećanac dobili po 92 odnosno 66 glasova.

Unatoč inzistiranju znatnog broja sudionika kongresa Lagumdžija nije podnio izvješće o radu Predsjedništva stranke između dva kongresa već je delegatima pročitao referat o strategijskim opredjeljenjima stranke i stanju u zemlji i svijetu.

Pri tom je posebice kritizirao aktualnog Visokog predstavnika u BiH Paddyja Ashdowna optuživši ga da je sklopio štetno savezništvo s nacionalnističkim strankama u zemlji čime su usporene reforme i približavanje euro-atlantskim integracijama.

ANKARA

Američki predsjednik George W. Bush planira posjetiti Moskvu 9. svibnja kako bi obilježio 60. godišnjicu završetka Drugog svjetskog rata, javila je u nedjelju ruska novinska agencija Interfax prenoseći izjavu ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova.

"Predsjednik Bush je nedavno pristao i zahvalio je (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu na pozivu", rekao je Lavrov nakon susreta s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice u turskoj prijestolnici Ankari.

Bush bi se prije toga trebao sastati s Putinom 24. veljače u Slovačkoj.

DUBAI

Naoružani napadači oteli su četiri egipatska inženjera koji rade za jednu telekomunikacijsku tvrtku u Iraku, javila je u nedjelju televizija al Arabiya.

Televizijski reporter u Bagdadu izjavio je da su mu zaposlenici tvrtke za mobilnu telefoniju Iraqna - podružnice egipatskog Orascom Telecoma - rekli da su naoružani napadači oteli inženjere kad su izašli iz svojih stanova u zapadnom Bagdadu.

Napadači su oteli desetak Egipćana u Iraku tijekom prošle godine, uključujući šest djelatnika Iraqne, a vjeruje su da su ubili dvoje.

Svi ostali, uključujući diplomata Mohameda Mahmouda Qutba, su oslobođeni.

BANGKOK

Stranka Thi Rak Thai tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre vjerojatno će osvojiti 399 od ukupno 500 mjesta u parlamentu, pokazala je anketa tajlandske televizije provedena na biralištima u nedjelju.

Ako konačni rezultati potvrde ovu anketu Thaksin će po drugi put pobijediti na parlamentarnim izborima i postat će najjači izabrani čelnik u povijesti Tajlanda.

Anketa na biralištima, koju je zajedno provelo šest televizijskih postaja i sveučilište u Bangkoku, pokazala je da će Thai Rak Thai osvojiti 329 od 400 mjesta prema izbornim jedinicima i još 70 od 100 mjesta prema stranačkim listama.

PHNOM PENH

Ptičja gripa je otkrivena kod pilića nedaleko od glavnog grada Kambodže što je izazvalo bojazan od širenja tog smrtonosnog virusa u zemlji u kojoj sustava zdravstvene zaštite gotovo da i nema, izjavili su u nedjelju dužnosnici.

Virus H5N1 pronađen je u mrtvim pilićima na maloj peradarskoj farmi u pokrajini Kandal južno od Phnom Penha.

Ptičja gripa je prvi put pogodila Kambodž u rujnu prošle godine, ali virus od kojeg su umrli ljudi u susjednom Vijetnamu i Tajlandu nije odnio svoju prvu kambodžansku žrtvu sve do prošlog mjeseca kada mu je podlegla jedna 25-ogodišnja žena.

Kambodžanski dužnosnici su priznali da nisu u stanju puno učiniti u borbi protiv tog vrlo zaraznog i nevidljivog neprijatelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙