FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati
ZAGREB, 8. veljače 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati

BUDIMPEŠTA

Svečanim dočekom pred zgradom parlamenta u Budimpešti i razgovorom s domaćinom, premijerom Ferencom Gyurcsanyijem, predsjednik hrvatske vlade Ivo Sanader počeo je u utorak jednodnevni službeni posjet Republici Mađarskoj. Sanader, kojega u nastavku posjeta očekuje susret s predsjednicom parlamenta Katalinom Szili i s predsjednikom Republike Ferencom Madlom, trebao je susjednu zemlju i od 2004. članicu Europske unije posjetiti u rujnu ali je do odgode došlo kada se tadašnji premijer Peter Medgyessy odlučio povući s dužnosti nakon gubitka povjerenja liberala, koalicijskih partnera. U hrvatskome izaslanstvu su i ministar vanjskih poslova Miomir Žužul, te ministar gospodarstva Branko Vukelić koji će s mađarskim ministrom zdravstva Jenom Raczom potpisati Ugovor o socijalnom osiguranju. Istodobno će premijer Sanader i njegov domaćin Gyurcsanyji potpisati Deklaraciju o manjinama.

ZAGREB

Nadamo se da će pregovori između Hrvatske i EU početi 17. ožujka u skladu s odlukom Europskog vijeća iz prosinca i nadamo se da će uvjeti koji su postavljeni pred nju, posebno suradnja s Haškim sudom, biti ispunjeni, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik poljskog parlamenta (Sejma) Wlodzimierz Cimoszewicz. "Imamo na umu jasno formulirane uvjete za početak pregovora. Nadamo se da će oni biti ispunjeni i da će se ostvariti ono što je potrebno na relaciji između Hrvatske i Haškog suda te da će otpočeti proces pregovora", rekao je Cimoszewicz, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, nakon sastanka sa svojim domaćinom predsjednikom hrvatskog Sabora Vladimirom Šeksom. "Nadam se da će Hrvatska ispuniti sve postavljene uvjete ili da će uvjeriti svoje prijatelje i partnere u EU da ih objektivno nije u mogućnosti ispuniti, ali da je poduzela sve što je u njenoj moći da to učini", rekao je nakon sastanka Šeks odgovarajući na pitanje poljskog novinara hoće li Hrvatska biti spremna do 17. ožujka ispuniti sve uvjete i početi pregovore s EU. Kako je novinarima prenio Šeks, Cimoszewicz je ponovio da Poljska nastavlja pružati potporu Hrvatskoj, ali s "prijateljskim savjetom da Hrvatska treba poduzeti sve što je potrebno da otkloni i onu rezervu koja postoji a vezano za početak pregovora". Predsjednik Sejma je također izrazio nadu da će "ocjena hrvatske suradnje na kraju biti pozitivna, iako danas mišljenje povjerenika Europske komisije za proširenje i glavne tužiteljice Haškog suda ne idu u prilog Hrvatskoj". "To su činjenice i nitko ne bi smio biti iznenađen. Nadam se da će ocjena hrvatske suradnje na kraju biti pozitivna", istaknuo je Cimoszewicz.

ŠARM EL-ŠEIK

Izraelski premijer Ariel Sharon i palestinski predsjednik Mahmud Abas sastali su se u utorak u Egiptu na summitu na najvišoj razini između dviju strana u više od četiri godine, rekao je jedan palestinski dužnosnik. Izrael je spreman napraviti dalekosežne ustupke Abasu kako bi pomogao novom palestinskom predsjedniku da okonča nasilje, ali neće raditi kompromise po pitanju terorizma, rekao je u utorak novinarima u Sharm el-Sheikhu Sharonov glasnogovornik Ra'anan Gissin. "Izrael je voljan ići vrlo daleko", istaknuo je ali je ustvrdio da neće biti fleksibilnosti niti kompromisa u borbi protiv terorizma. On je ponovio da će Sharon na summitu ponuditi Abasu paket mjera za izgradnju povjerenja, uključujući predaju sigurnosne kontrole Palestincima nad pet gradova na Zapadnoj obali, otvaranje graničnih prolaza i oslobađanje zatvorenika.

BAGDAD

Najmanje 13 ljudi je ubijeno, a 11 ranjeno u utorak u eksploziji nedaleko od centra iračke vojske za novačenje u zapadnom Bagdadu, izjavili su bolnički dužnosnici. Zasad se ne zna što je prouzročilo eksploziju. Crni dim uzdiže se u nebo, a vozila hitne pomoći i dalje stižu na mjesto eksplozije. Bolnički dužnosnici su izjavili da su izgleda sve žrtve mlađi muškarci. Gerilci često napadaju Iračane koji stoje u redovima ispred sličnih ustanova kako bi se pridružili vojsci ili policiji.

RIJAD

Arapski čelnici okončali su u utorak u Rijadu četverodnevnu međunarodnu konferenciju o borbi protiv terorizma s pozivom na uspostavu globalne protuterorističke organizacije. Sudionici konferencije također su suglasili popis preporučenih mjera sigurnosti za borbu protiv terorizma širom svijeta. Saudijski princ Saud al-Faisal rekao je u ponedjeljak novinarima da preporuke uključuju korištenje novca zaplijenjenog terorističkim skupinama za odštetu žrtvama terorističkih napada. Međutim, neki sudionici napustili su Rijad u utorak ne pristajući na saudijski prijedlog o uspostavi međunarodnog tijela za borbu protiv terorizma, rekavši da ono ne bi imalo gotovo nikakvu praktičku primjenu. Ta konferencija, prva takve vrste u Saudijskoj Arabiji, okupila je predstavnike 40 arapskih, azijskih i europskih zemalja kao i UN-a i Interpola.

LONDON

Britanski premijer Tony Blair izjavio je u utorak da očekuje sporazum o obuci iračkih snaga sigurnosti na predstojećem summitu NATO-a kojim bilo moglo biti predviđeno da više zemalja pošalje svoje vojnike. "Mislim da bi na sastanku NATO-a mogli postići sporazum o pomoći za obuku iračkih snaga sigurnosti", rekao je on pred parlamentarnim odborom. On je izrazio nadu da će se neke od zemalja koje nemaju svoje vojnike u Iraku pridružiti obuci iračkih snaga. Članice NATO-a sastat će se u Bruxellesu 22. veljače.

AMMAN

Snježna oluja zahvatila je u utorak Amman i većinu područja u kraljevini, blokirajući ceste koje vode u glavni grad. Škole su zatvorile vrata dok je policija pozvala na oprez, upozoravajući pučanstvo da izlazi samo u hitnim slučajevima. Meteorološke službe očekuju poboljšanje vremenskih uvjeta od srijede. Nevrijeme ipak predstavlja blagoslov za brojne stanovnike Jordana čiji je veći dio teritorija pustinjski, a zemlja je jedna od deset najsiromašnijih vodom na svijetu. Snijeg je počeo padati prvi put ove zime i u Jeruzalemu kao i na područja na sjeveru Izraela, priopćile su u utorak meteorološke službe. Snježne padavine naročito su obilne na Golanskoj visoravni gdje su škole ostale zatvorene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙