FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sanader dao "nekontroliranu izjavu"

LJUBLJANA,14. veljače(Hina) - Reakcija hrvatskog premijera Ive Sanaderana zadnju izjavu Carle del Ponte i upozorenje luksemburškog premijeraJean Claudea Junckera da je početak pregovora s EU ovisan o tome hoćeli do 17. ožujka general Gotovina biti u Haagu ukazuje da on zbogpritisaka u zadnje vrijeme gubi kontrolu u svojim izjavama, ocjena jekoju u komentaru u ponedjeljak daje mariborski list "Večer".
LJUBLJANA,14. veljače(Hina) - Reakcija hrvatskog premijera Ive Sanadera na zadnju izjavu Carle del Ponte i upozorenje luksemburškog premijera Jean Claudea Junckera da je početak pregovora s EU ovisan o tome hoće li do 17. ožujka general Gotovina biti u Haagu ukazuje da on zbog pritisaka u zadnje vrijeme gubi kontrolu u svojim izjavama, ocjena je koju u komentaru u ponedjeljak daje mariborski list "Večer".

"Sanader je cijelu godinu kao premijer dobro birao svoje izjave, ali se čini da su pritisci na njega sve veći i da ih sve teže kontrolira", ocjenjuje u komentaru zagrebački dopisnik lista Mladen Mali.

List Sanaderove riječi da Carla del Ponte govori u ime Haaškog suda, a ne u ime EU i da je Junckerova izjava bila očekivana i sama po sebi ne znači da pregovori neće započeti na vrijeme, ocjenjuje "potpuno dekoncentriranom izjavom".

List dodaje da po ocjenama analitičara izjava Carle del Ponte znači naime i političku poruku EU-a da je Hrvatska "izgubila vjerodostojnost", te da to znači "da je odgoda početka pristupnih pregovora vrlo vjerojatna".

"Sanaderovoj vladi preostaje samo idući mjesec dana da iskoristi sve policijske i obavještajne argumente kako bi dokazala da je sposobna ispuniti međunarodnu obvezu ili pak dokazati da general nije u Hrvatskoj i da zato nije odgovorna za njegovo izručenje", napominje "Večer" i dodaje da u ovom trenutku diplomatsko lobiranje ne može promijeniti takvo stajalište EU-a, odnosno njegovo ublažavanje.

U hrvatskim su se medijima odmah pojavile i špekulacije da je slučaj Gotovina samo izgovor za promjenu scenarija po kojem bi se ulazak Hrvatske u EU povezao s ostalim državama zapadnog Balkana, no predsjednik saborskog odbora za europske integracije Neven Mimica to je zanijekao riječima da to nije službena politika Bruxellesa i da zaključci sa summita u Solunu i individualnom pristupu i dalje ostaju na snazi, navodi slovenski "Večer".

Hrvatska vlada i oporba sklopili su dogovor, Savez za Europu, te uložili napor da se ostvari glavni cilj - ulazak Hrvatske u EU. No, jasno je da će glavni teret i odgovornost nositi vlada, pa bi nju zbog toga i najviše pogodilo odgađanje početka pregovora, zaključuje dopisnik mariborskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙