FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Dugoročne posljedice spora oko glasovanja u BiH

LJUBLJANA,18. siječnja(Hina) - Zbog prijepora oko glasovanja birača izBiH ovogodišnji će predsjednički izbori u Hrvatskoj imati dugoročneposljedice, ocjenjuje se, među ostalim, u komentaru ljubljanskog"Dela" ishoda predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.
LJUBLJANA,18. siječnja(Hina) - Zbog prijepora oko glasovanja birača iz BiH ovogodišnji će predsjednički izbori u Hrvatskoj imati dugoročne posljedice, ocjenjuje se, među ostalim, u komentaru ljubljanskog "Dela" ishoda predsjedničkih izbora u Hrvatskoj.

Ljubljanski list prenosi kontroverze i političke izjave koje se iznose oko glasovanja hrvatskih državljana u BiH na listi za dijasporu. "Posljedice će biti dugoročne, možda više neće dolaziti do skandala s glasovanjem, mrtvih duša, ali će politika jednom morati odgovoriti na pitanje kako spriječiti novi izborni skandal i tko je doista dijaspora - konstitutivni narod u BiH to sigurno nije", navodi u komentaru "Dela" Rok Kajzer koji dodaje da će HDZ morati analizirati i "težak poraz Jadranke Kosor".

"Istina je da je ona postigla rezultat stranke s parlamentarnih izbora i da je u Mesiću imala teškog protivnika, a možda je istina i to da se poraz neće osjetiti na predstojećim lokalnim izborima. No, problem je u tome da se je HDZ predsjedničkih izbora latio (pa i izborom kandidata) s lijevom rukom budući da je znao da je pobjeda tako reći nemoguća. Jadranki Kosor nije uspjelo mobilizirati glasače na desnom polu, a nije joj pomogla niti jaka promidžba vlade koja se je nekoliko tjedana hvalila svojim postignućima. Osim uspjehom u približavanju Europskoj uniji Sanaderova vlada nema mnogo toga što bi mogla pokazati. U prošlosti su ljudi možda prihvaćali velike riječi barem kao duševnu hranu, ali sada više riječima ne vjeruju", ocjenjuje u komentaru vodeći slovenski list, dodajući da je zbog neispunjenih obećanja pad popularnosti pred izbore krajem 2003. godine doživjela i vlada bivšeg premijera Ivice Račana.

"Čini se da se nijedna vlada ne usuđuje prihvatiti reformi nego samo održava stanje koje će joj omogućiti komotno vladanje i ponovni izbor. To je začarani krug što će ga možda prekinuti pregovori s Europskom unijom. Mesićev izbor u tom smislu neće donijeti promjene osim pritiska ako se Mesić za takav pritisak (na vladu) odluči", navodi Kajzer.

Mesićeva je prednost u djelovanju nakon završenih izbora u činjenici da mu njegov zadnji mandat ostavlja "slobodne ruke", ne u strateškom cilju ulaska u EU, gdje će morati surađivati sa Sanaderom, nego u "učvršćenju demokratskih institucija, na što Hrvatsku preko slučaja generala Gotovine stalno upozorava Europska unija", navodi Kajzer. Osim toga, navodi list, od Mesića se može očekivati još veći sluh za svakidašnje potrebe građana, veći angažman na području suradnje s haaškim sudom (tu je predsjednik Mesić u dosadašnjem mandatu "igrao čudne igre", napominje komentator), ali i u odnosima sa 'zapadnim susjedom', tj. Slovenijom. To ne znači da Slovenija mora odmah, onako kako je to učinila jučer, skočiti na noge kad je Mesić po stoti put ponavljao floskule o problemima i određivanju granice. Bolje je pričekati na njegove poteze", ocjenjuje komentator lista. No takvih Mesićevih poteza u njegovu ranijem mandatu "baš mnogo i nije bilo", zaključuje se u komentaru slovenskog "Dela".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙