FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Janša će morati ugristi u "kiselu jabuku" odnosa s Hrvatskom

LJUBLJANA,15. siječnja(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša morat ćeugristi u "kiselu jabuku" otvorenih pitanja s Hrvatskom, ali za točeka povoljniji trenutak, ocjena je koju je u komentaru od subote dao"Primorski dnevnik" iz Trsta, list tamošnje slovenske zajednice.
LJUBLJANA,15. siječnja(Hina) - Slovenski premijer Janez Janša morat će ugristi u "kiselu jabuku" otvorenih pitanja s Hrvatskom, ali za to čeka povoljniji trenutak, ocjena je koju je u komentaru od subote dao "Primorski dnevnik" iz Trsta, list tamošnje slovenske zajednice.

"Janšina vlada morat će ugristi u kiselu jabuku odnosa s Hrvatskom, ali čeka povoljniji trenutak", navodi u tjednom komentaru događaja u Sloveniji Boštjan Lajovic, dodajući kako Janšinu vladu sada uglavnom zaokupljaju domaći problemi vezani uz preuzimanje kadrovskih položaja u državnom aparatu, državni proračun i poreznu reformu.

Što se tiče odnosa s Hrvatskom, slovenske pozicije u pogledu definiranja granice oslabio je Janšin koalicijski saveznik i ministar okoliša i prostora Janez Podobnik svojim neracionalnim potezom pred izbore, kad je izazvao granični incident na prijelazu Plovanija, navodi Lajovic.

"Neposredno pred izbore Podobnik se upleo u skandal s policijom na slovensko-hrvatskoj granici, što mu je donijelo poneki glas na izborima.

Zbog toga je nešto glasova izgubila stranka prijašnjeg premijera Antona Ropa koja je u predizbornoj panici preuzela desničarsku retoriku i prijetila Hrvatskoj blokadom ulaska u Europsku uniju.

Desni je centar tako došao na vlast, Podobnik na ministarsko mjesto, ali se time mogućnosti za rješenje otvorenih pitanja nisu povećale iako je u obje države sada na vlasti srodna politička opcija, ocjena je u komentaru "Primorskog dnevnika".

Lajovic, u vezi s Podobnikovom najavom da neće platiti kaznu koju mu je zbog incidenta izrekao sudac za prekršaje u Umagu, navodi da se slovenski političar tako stavio u ulogu bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita koji je na "bombaškom procesu" tridesetih godina prošlog stoljeća pred sudom izjavio: "Ne priznajem ovaj buržoaski sud nego samo sud moje partije". Povijest koja se u Podobnikovu slučaju ponovila kao farsa, dodaje komentator.

"Možda hrvatska tijela u spomenutom incidentu nisu postupila najbolje, ali su Podobnikovo političko poigravanje i jeftini populizam za Sloveniju smanjili ionako male mogućnosti da granično pitanje riješi u svoju korist", ocjenjuje Lajovic.

(HIna) xfl ymaš

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙