FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Sanaderu ostaje malo vremena

LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ostajemalo vremena da ispuni uvjet iz Bruxellesa vezan za traženje generalaGotovine o čemu ovise pregovori o pristupanju Europskoj uniji, ali istabilnost Sanaderove vlade, ocjenjuje u ponedjeljak mariborski dnevnilist "Večer" komentirajući sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost inalog državnog vrha da se udvostruče napori za traženjem Gotovine.
LJUBLJANA,7. veljače(Hina) - Hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ostaje malo vremena da ispuni uvjet iz Bruxellesa vezan za traženje generala Gotovine o čemu ovise pregovori o pristupanju Europskoj uniji, ali i stabilnost Sanaderove vlade, ocjenjuje u ponedjeljak mariborski dnevni list "Večer" komentirajući sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost i nalog državnog vrha da se udvostruče napori za traženjem Gotovine.

"Hrvatski je državni vrh donio zaključak da se udvostruče napori u traženju odbjeglog haaškog optuženika i umirovljenog generala Ante Gotovine, što je uvjet za početak pristupnih pregovora te države s Europskom unijom 17. ožujka. Predsjednik vladajućeg HDZ-a i premijer Ivo Sanader prvi je put jasno i nedvosmisleno izjavio da optužnicu treba pojasniti samo na sudu i da druge mogućnosti nema", piše dopisnik lista Mladen Mali.

"Ako 17. ožujka ne počnu pristupni pregovori s EU, Sanaderova vlada postat će vrlo nepopularna, a postoje i realne ocjene da bi taj neuspjeh mogao dovesti do pada vlade i raspisivanja prijevremenih izbora. Pad vlade doveo bi i do smjene Sanadera sa čela HDZ-a, a nezavisni analitičari ne vide tko bi mogao nastaviti reformu te stranke koja je započeta odmah nakon pobjede na parlamentarnim izborima", navodi komentator.

Kako piše mariborski dnevnik, mnogima u HDZ-u Sanaderove reforme nisu po volji i podsjećaju ga riječi izrečene na splitskom protestnom okupljanju u Splitu, kada se o prijašnjoj koalicijskoj vladi govorilo kao o izdajničkoj jer je spremna izručiti optužene generale Haagu. S druge strane, navodi list, HDZ-ova je vlada u suprotnosti s prijašnjom prošle godine "brzo i bez suvišnih pitanja" predala Haagu neke optuženike.

Postoje analize vladi bliskih medija da Gotovini pomaže "političko-kriminalno podzemlje, zajedno s nekadašnjim obavještajcima, ideolozima krajnje desnih opcija, propalim političarima i biznismenima, povezanim mafijaškim poslovima", no Sanaderu ostaje malo vremena da riješi problem, ocjenjuje list. Ako Sanaderu uspije ispuniti uvjete Bruxellesa, "njegov će položaj u stranci i državi vrlo ojačati, a političke nestabilnosti neće biti. Premijer bi tada mogao izvršiti i širu rekonstrukciju vlade od one koja se inače očekuje", zaključuje se u članku mariborskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙