FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izbor Mesića nije iznenađenje-mediji

LJUBLJANA,17. siječnja 2005.(Hina) - Drugi mandat Stjepana Mesića napoložaju hrvatskog predsjednika nije iznenađenje, ocjena je slovenskihmedija koji su s velikim zanimanjem pratili kampanju.
LJUBLJANA,17. siječnja 2005.(Hina) - Drugi mandat Stjepana Mesića na položaju hrvatskog predsjednika nije iznenađenje, ocjena je slovenskih medija koji su s velikim zanimanjem pratili kampanju.

Pobjeda Mesića bila je očekivana s obzirom da ga je podržalo osam stranaka, ali i zbog želje hrvatskih birača da sve najviše pozicije u političkoj vlasti ne pripadnu jednoj stranci, komentar je dopisnika Slovenskog radija iz Zagreba.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi da je Mesić za hrvatske birače "predsjednik koji je odlučujuće utjecao na preoblikovanje države u stabilnu parlamentarnu demokraciju" i da će u svom idućem mandatu biti "odlučan kontrolor njena uključivanja u EU".

"Očekivanja da će Jadranka Kosor u televizijskim sučeljavanjima s Mesićem dostići njegovu prednost nisu se ispunila, a njenom je porazu pridonijela je i ocjena birača da je HDZ-u koji ima vrh vlasti potrebna protuteža", ocjenjuje vodeći slovenski list "Delo.

Mariborski dnevni list "Večer" niski odaziv birača na predsjedničke izbore u oba kruga tumači "apatijom birača koji su zasićeni obećanjima političara i zaokupljeni problemima preživljavanja".

"Pravom političkom karizmom ne raspolažu ni Mesić ni Jadranka Kosor, ali su u kandidatkinji HDZ-a birači vidjeli beskrvnog aparatčika, dok je Mesić prihvatljiv za politički neutralne i one koji su skloni populizmu a ima i nešto boje i ukusa", komentar je Mirka Lorencija u "Večeru".

Komentator dodaje da je Mesić "prihvatljiviji za Europsku uniju", ali da ga "ne krasi posebna principijelnost", pri čemu se precizira da se to odnosi na "sporazum Drnovšek-Račan koji za Mesića danas ne predstavlja ništa iako ga je prije nekoliko godina branio". Kako navodi mariborski list, predsjednički izbori u Hrvatskoj pokazali su da HDZ-ovoj vladi opada potpora javnosti "što i nije čudno s obzirom da je prošlo vrijeme kad se u Hrvatskoj moglo vladati na osnovi velikih riječi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙