FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Talijanska ofenziva s fojbama opasnija za Hrvatsku nego Sloveniju

LJUBLJANA,11. veljače(Hina) - Talijanska "ofenziva" prema Sloveniji iHrvatskoj koju simboliziraju novouspostavljeni Praznik sjećanja natalijanske izbjeglice i film o fojbama opasnija je za Hrvatsku nego zaSloveniju koja se već nalazi u Europskoj uniji i manje je izloženapritisku talijanske politike, ocjena je koju u komentaru mariborskogdnevnika "Večer" od petka iznosi Mirko Lorenci.
LJUBLJANA,11. veljače(Hina) - Talijanska "ofenziva" prema Sloveniji i Hrvatskoj koju simboliziraju novouspostavljeni Praznik sjećanja na talijanske izbjeglice i film o fojbama opasnija je za Hrvatsku nego za Sloveniju koja se već nalazi u Europskoj uniji i manje je izložena pritisku talijanske politike, ocjena je koju u komentaru mariborskog dnevnika "Večer" od petka iznosi Mirko Lorenci.

Retorika većine govornika na proslavi Praznika sjećanja u Trstu, gdje su ministra vanjskih poslova Finija pratili i zvižduci predstavnika ezulskih udruga, nije bila onoliko gruba i uvredljiva kao prije nekoliko godina, no unatoč tome Slovenija ne bi smjela šutjeti kako je do do sada bio slučaj, ocjenjuje komentator mariborskog lista.

"Sada nije potrebno snimiti film kao protuodgovor na mizerno ostvarenje 'Srce u jami', ali je bezbroj načina kako Rimu poručiti da je prošlo vrijeme kad su nas mogli maltretirati na svakom koraku. Na kraju krajeva, ravnopravni smo u Europskoj uniji koja će morati reagirati ako Ljubljana progovori o zadnjem razdoblju čudnih odnosa s Rimom", napominje Lorenci. S druge strane Hrvatska, kojoj još predstoje pregovori s Europskom unijom o učlanjenju, nastavlja komentator, "mora računati na svakojake ucjene iz Rima". "O tome bismo mi Slovenci Hrvatima mogli mnogo toga ispričati", primjećuje Lorenci.

Slovenija bi u sadašnjoj situaciji ipak - zbog svoje manjine u Italiji i Austriji - morala reagirati na atmosferu koja je u Italiji nastala u vezi sa spornim filmom i praznikom sjećanja, ali i na izjavu predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola da Slovenija nije nasljednik Austrijskog državnog ugovora kojim je regulirana i granica i status slovenske manjine u toj državi, upozorava Lorenci u svom komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙