FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Diplomatske mrvice" susreta Janša - Sanader

LJUBLJANA,22. siječnja(Hina) - Uvodni susret predsjednika vladaSlovenije i Hrvatske Janeza Janše i Ive Sanadera nije donio ništa osim"diplomatskih mrvica", ocjena je koju u komentaru od subote dajeljubljanski dnevni list "Dnevnik".
LJUBLJANA,22. siječnja(Hina) - Uvodni susret predsjednika vlada Slovenije i Hrvatske Janeza Janše i Ive Sanadera nije donio ništa osim "diplomatskih mrvica", ocjena je koju u komentaru od subote daje ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"No, i to je obavljeno, mogli bismo reći za Janšin i Sanaderov susret u Mokricama. Diplomatska kultura naime nalaže da novoizabrana vlada najprije popriča s predstavnicima susjednih država i Janša to zna. No, nitko od tog susreta nije očekivao spektakularne rezultate - opet smo ondje gdje smo i bili", navodi u komentaru "Dnevnika" Zoran Senkovič.

S obzirom na probleme koji postoje u odnosima dviju država nitko nije ni očekivao spektakularne rezultate, a susret je do zadnjeg trenutka skrivan, kako mediji iz njega ne bi napravili "preveliku priču", navodi Senkovič, koji ocjenjuje da su ranije vlade lijevog centra u Sloveniji i Hrvatskoj bile "tolerantnije" i sklonije kompromisu u zaključivanju otvorenih pitanja.

"Janša i Sanader predstavnici su stranačkih politika koje su u pogledu poznatih slovensko-hrvatskih sporova manje popustljive i tolerantne od prijašnjih koje su tu svoju poziciju formalizirale kroz dogovor Drnovšek - Račan, koji je ostao samo "svjetlom točkom" u međusobnim odnosima jer ga je spriječila tadašnja opozicija u Hrvatskoj sa Sanaderom na čelu, navodi Senkovič u komentaru.

Susret u Mokricama odvijao se i u svjetlu različite međunarodne pozicije Slovenije i Hrvatske - "Slovenija u relativno udobnom naslonjaču članstva u Europskoj uniji promatra hrvatske pokušaje da stekne takav status", navodi list i dodaje kako Hrvatska na svom putu do članstva treba riješiti pitanja sa Slovenijom.

"Hrvatsku negdje do polovice puta prema Bruxellesu čeka specifična, ali svakako kisela varijanta tzv. španjolskog kompromisa koji je od Slovenije na istom putu iznudila Italija", navodi Senkovič.

Takvo će rješenje u Zagrebu onda službeno biti protumačeno kao "popuštanje zbog viših državnih interesa", dok će iz Ljubljane tumačiti Zagrebu kako se radi o "europskoj realnosti".

Sve to - pa i izjava šefa slovenske diplomacije Dimitrija Rupela kako sporovi s Hrvatskom nisu u središtu zanimanja Ljubljane, te činjenica da Zagreb do članstva dijele mnogi unutarnji problemi - govore da će se u odnosima Slovenije i Hrvatske još dosta vremena trebati zadovoljavati "diplomatskim mrvicama".

Takve su "diplomatske mrvice" i formiranje povijesne komisije koja će javnosti jedne i druge države govoriti ono što su već dosta puta čuli, a isto tako i najavljeno zajedničko zasjedanje vlada, te novi sporazum o izbjegavanju incidenata u Piranskom zaljevu nakon što stari nikad nije bio realiziran, navodi u komentaru Senkovič.

"No, kakav je kompromis Slovenije i Hrvatske moguć kad Hrvatska prijeti da će zatvoriti ministra okoliša i prostora Janeza Podobnika, kad Jadranka Kosor u izbornoj vrućici kaže da Sloveniji ne treba prepustiti niti pedlja istarske zemlje i kad Janša odgovor na pitanje o dugovima Ljubljanske banke hrvatskim štedišama zavije u takvu figuru da nikome nije jasno što je rekao. No, istina je da su u Mokricama prilikom susreta Sanadera i Janše dominirali tolerantni tonovi. Na njih smo se već naviknuli i bolji su od suprotnih tonova", zaključuje komentator ljubljanskog lista "Dnevnik".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙