FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turbulentni tjedan na valutnim tržištima

LONDON, 13. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta na deviznimje tržištima protekloga, vrlo turbulentnog tjedna, ostvarila noverekordne razine u zadnja tri mjeseca prema euru i jenu, da bi se dokraja tjedna spustila kako su se tržišni sudionici počeli pitati oodrživosti njezinog najnovijeg oporavka.
LONDON, 13. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Američka valuta na deviznim je tržištima protekloga, vrlo turbulentnog tjedna, ostvarila nove rekordne razine u zadnja tri mjeseca prema euru i jenu, da bi se do kraja tjedna spustila kako su se tržišni sudionici počeli pitati o održivosti njezinog najnovijeg oporavka.

Tečaj dolara tako je ostvario tek blage dobitke prema euru na tjednoj razini, u visini 0,04 posto, pa euro stoji 1,287 dolara. Gotovo nepromijenjen ostao je i prema švicarskom franku, zaključivši tjedan na 1,21 franku. Veće dobitke postigao je u odnosu na jen, za 1,7 posto i iznosi 105,8 jena. Poskupio je 0,4 posto prema britanskoj futni, koja košta 1,8676 dolara.

Američka valuta nastavila je početkom tjedna bilježiti dobitke nakon što je predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan u pretprošli petak izrazio neočekivano optimistično viđenje golemog američkog manjka u bilanci plaćanja te da bi ga tržišne sile i čvršća fiskalna politika mogli smanjiti. To je smanjilo zabrinutosti oko strukturalnih problema u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Poticaj kupovini zelene valute dao je i prijedlog proračuna Bushove administracije za iduću fiskalnu godinu, kojim se predviđa oštro rezanje potrošnje. Neki trgovci ipak nisu bili uvjereni da će dvostruki američki strukturalni manjkovi postati manji problem za američku valutu. "Riječ je tek o Bushovu prijedlogu proračuna, a mi ne znamo hoće li se proračunska potrošnja zaista za toliko i srezati. Opasno je tjerati dolar tako visoko", upozorio je Jun Kitzawa iz Brown Brothers Harrimana.

U srijedu je, pak, istaknuti analitičar Bloomberga John Berry u svojoj kolumni istaknuo da su valutna tržišta možda pogrešno protumačila Greenspanove izjave te da je predsjednik Feda naveo mnogo razloga zbog kojih ti deficiti vjerojatno neće uskoro biti smanjeni. "Smanjuje se optimizam na tržištu koji se pojavio nakon Greenspanovih izjava. Ulagači su čuli 'tržišni pritisak mogao bi se smanjiti', no nisu htjeli čuti ništa o tome koliko je situacija opasna. Sada moraju ponovno razmisliti o svom optimizmu glede tih deficita", izjavio je Chris Gothard, valutni analitičar pri Brown Brothers Harrimanu.

Manjak u američkoj bilanci plaćanja u središtu je zabrinutosti tržišnih sudionika da bi američko gospodarstvo moglo trpjeti zbog težine svog trgovinskog i proračunskog manjka. Te zabrinutosti spustile su tečaj dolara na rekordno nisku razinu prema euru u prosincu, no rastući optimizam oko gospodarske snage i rasta kamatnih stopa u budućnosti u SAD-u, pomogli su dolaru da nadoknadi nekih devet centi od početka godine. "Trgovina se odvija u vrlo uskom rasponu jer nitko ne želi zauzimati pozicije na tržištu prije toga podatka", kazao je jedan dealer. U četvrtak je objavljen vanjskotrgovinski manjak u prosincu od 59,3 milijardi dolara, 4,9 posto niži nego mjesec ranije, no i godišnji manjak koji je 'odletio' u stratosferu, dosegnuvši 617,7 milijardi dolara, 24 posto više nego u 2003.

Tržišni sudionici još nisu donijeli odluku o tome je li tečaj dolara još ima prostora za oporavak ili je dosegnuo svoj vrhunac. "Tržište je još u procesu odlučivanja je li oporavak dolara završen. Bez znakova da se američki proračunski ili manjak u bilanci plaćanja ne smanjuju, Greenspanove nedavne izjave postat će smiješne", kazao je čelnik istraživanja pri ABN Amro banci, Tony Norfield.

Iako tržište nije snažno reagiralo na vijest iz Sjeverne Koreje da posjeduje nuklearno naoružanje, neki analitičari savjetuju oprez. "Iako su se u svijetu očekivale već neko vrijeme takve vijesti iz Sjeverne Koreje, stvarna eskalacija tenzija u regiji bila bi loša po dolar, jen, korejski won i kineski juan, a pozitivna za euro i švicarski franak", stoji u priopćenju švicarske ulagačke banke UBS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙