FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju novih američkih pokazatelja

LONDON, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska devizna tržišta učetvrtak su u očekivanju najnovijeg pokazatelja o američkojvanjskotrgovinskoj razmjeni, o kojem ovisi hoće li se nastaviti trendoporavka američkog dolara, a jednim okom prati se i situacija saSjevernom Korejom.
LONDON, 10. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Svjetska devizna tržišta u četvrtak su u očekivanju najnovijeg pokazatelja o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, o kojem ovisi hoće li se nastaviti trend oporavka američkog dolara, a jednim okom prati se i situacija sa Sjevernom Korejom.

Tečaj dolara do podneva je blago oslabio, nekih 0,3 posto prema euru, koji iznosi 1,28 dolara. Spustio se i 0,15 posto prema britanskoj funti, koja košta 1,8597 dolara. Tečaj jena gotovo se i ni mijenjao, zadržavši se na 105,7 jena za dolar.

"Trgovina se odvija u vrlo uskom rasponu jer nitko ne želi zauzimati pozicije na tržištu prije toga podatka", kazao je jedan dealer. "Obzirom na nedavni trend smanjivanja pesimizma u vezi američkog problema s deficitima, tržište možda neće reagirati na povećanje trgovinskog manjka".

Istodobno, švicarski franak, valuta koja se smatra utočištem za kapital u nesigurnim vremenima, blago je porastao, nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je suspendirala svoje sudjelovanje u pregovorima o svojim nuklearnim programima te da je proizvela nuklearno naoružanje za svoju obranu. Tako je švicarski franak ojačao 0,3 posto prema dolaru, na 1,2158 franaka za dolar.

Iako tržište nije snažno reagiralo na vijesti iz Sjeverne Koreje, neki analitičari savjetuju oprez. "Iako su se u svijetu očekivale već neko vrijeme takve vijesti iz Sjeverne Koreje, stvarna eskalacija tenzija u regiji bila bi loša po dolar, jen, korejski won i kineski juan, a pozitivna za euro i švicarski franak", stoji u priopćenju švicarske ulagačke banke UBS.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙