FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara ojačao nakon podizanja kamatnih stopa

LONDON, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon podizanja američkihkamatnih stopa na deviznim je tržištima u četvrtak tečaj dolara ojačaoprema većini najvažnijih svjetskih valuta, dok su tržišni sudionici uočekivanju rezultata sastanka predstavnika industrijskinajrazvijenijih država svijeta G7 krajem tjedna.
LONDON, 3. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon podizanja američkih kamatnih stopa na deviznim je tržištima u četvrtak tečaj dolara ojačao prema većini najvažnijih svjetskih valuta, dok su tržišni sudionici u očekivanju rezultata sastanka predstavnika industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 krajem tjedna.

Tako je dolar ojačao do podneva 0,5 posto prema jenu, na 104 jena. Poskupio je i 0,7 posto u odnosu na švicarski franak tako da stoji 1,1954 franka. Britanska funta, pak, pojeftinila je 0,11 posto, i stoji 1,883 dolara.

Američka središnja banka Fed u srijedu je podigla ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova na 2,5 posto, prema očekivanjima tržišta. U svom priopćenju ona je poduprla svoje ranije procjene o nastavku zaoštravanja monetarne politike u budućnosti.

Ipak, to nije bilo dovoljno da dolar nastavi jačati i prema euru, koji je u četvrtak porastao 0,5 posto, na 1,3017 dolara. Ulagači, naime, žele prije nastavka kupovine dolara za eure vidjeti podatke o zaposlenosti u SAD-u te rezultate sastanka predstavnika G7.

"Fed-ovo priopćenje isto je kao i prošlo, samo su ponovili da će nastaviti podizati kamatne stope", izjavio je Ian Gunner, čelnik istraživanja pri londonskoj banci Mellon. "Podaci o zaposlenosti u SAD-u bit će važni jer sve više ulagača spominje cikličnu korekciju tečaja dolara. Svi su još oprezni prema obnovljenoj snazi dolara; još smo u fazi njegove korekcije".

Od kraja prosinca kada je dosegnuo najnižu razinu prema euru, dolar je ojačao nekih šest posto kako više kamatne stope na dolare zasjenjuju zabrinutosti vezane za goleme američke strukturalne manjkove.

Očekuje se da će Europska središnja banka danas ostaviti kamatne stope u eurozoni na dva posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙