FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar jača u očekivanju snažnog rasta američke zaposlenosti

LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutenastavio je jačati u petak na deviznim tržištima uslijed sve većihrazlika u kamatnim stopama između eurozone i SAD-a.
LONDON, 4. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute nastavio je jačati u petak na deviznim tržištima uslijed sve većih razlika u kamatnim stopama između eurozone i SAD-a.

Do podneva je dolar poskupio novih 0,4 posto prema euru, koji iznosi 1,2972 dolara. Tečaj dolara ojačao je i 0,4 posto prema jenu, pa se njime trguje po 104,4 jena. U odnosu na švicarski franak porastao je 0,5 posto, na 1,2014 franka. Istodobno, britanska funta pojeftinila je 0,1 posto, na 1,8812 dolara.

Tržišta su u očekivanju najnovijeg podatka o zaposlenosti u SAD-u u siječnju. Očekuju da pokaže 190.000 novih radnih mjesta, prema u prosincu zabilježenih 157.000. Ukoliko se potvrde te procjene, trgovci kažu da će to povećati spremnost američke središnje banke Fed na daljnje podizanje kamatnih stopa, te dati još veći poticaj kupovini dolara.

Europska središnja banka ostavila je u četvrtak kamatne stope na dva posto, dok je Fed ovoga tjedna povisio ključnu kamatnu stopu na 2,5 posto.

"Iz snage tečaja dolara možemo procijeniti da tržište očekuje snažne podatke o novim radnim mjestima", kazao je Tim Fox, valutni strateg pri National Australian Bank.

U međuvremenu, trgovci nestrpljivo očekuju i izjave predsjednika Fed-a Alana Greenspana te guvernera kineske središnje banke Zhou Xiaochuana na konferenciji predstavnika najrazvijenijih država u svijetu G7 u Londonu. Kina je pod pritiskom Zapada da dopusti re-evaluaciju tečaja juana kako bi se podijelio teret korekcije tečaja dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙