FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači u očekivanju sastanka G7

LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Devizna tržišta uočekivanju su sastanka predstavnika sedam industrijski najrazvijenijihdržava svijeta, zbog čega su protekloga tjedna zabilježene tekneznatne oscilacije valutnih tečajeva.
LONDON, 30. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Devizna tržišta u očekivanju su sastanka predstavnika sedam industrijski najrazvijenijih država svijeta, zbog čega su protekloga tjedna zabilježene tek neznatne oscilacije valutnih tečajeva.

U proteklih tjedan dana tečaj dolara blago je ojačao prema najvažnijim svjetskim valutama, nastavivši trotjedno svoje jačanje. Porastao je blagih 0,02 posto prema euru, koji stoji 1,304 dolara. Ojačao je i 0,09 posto prema švicarskom franku, tako da se njime trguje po 1,1856 franaka. U odnosu na jen poskupio je nešto značajnijih 0,7 posto, na 103,4 jena. Istodobno, britanska funta stoji 1,888 dolara.

Neki trgovci ističu da je zelena valuta, koja je porasla oko četiri posto prema euru i franku od početka ove godine, već dobila dovoljan poticaj od izgleda za rastom američkih kamatnih stopa te da će biti teško očekivati njezin daljnji porast. Tržišni sudionici sada čekaju rezultate sastanka. Zakonodavci iz industrijski najrazvijenijih država svijeta G7 na svom sastanku u Londonu 4. i 5. veljače trebali bi raspravljati o trogodišnjem trendu klizanja tečaja dolara te o pitanju fleksibilnosti valutnih tečajeva, posebice u Aziji.

Neki ulagači očekivali su da će G7 zatražiti od Kine da podigne vrijednost svoje valute te podijeli teret trogodišnjeg klizanja tečaja američkog dolara s Europom. Takva očekivanja poticala su rast ostalih azijskih valuta poput jena.

No, nekoliko dužnosnika iz skupine G7 industrijski najrazvijenijih država u svijetu signaliziralo je posljednjih dana da na njihovom sastanku početkom veljače neće biti iznenađenja po pitanju valuta. Dodatno, jedan kineski dužnosnik potvrdio je u intervjuu za Reuters da će Kini trebati više vremena da bi tečaj juana učinila fleksibilnim. "Brojni su dužnosnici država G7 u proteklih nekoliko dana kazali da se neće razmatrati valutni tečajevi. Stoga su mnogi ulagači počeli prodaju azijskih valuta za dolare", kazao je Paul Mackel, valutni strateg pri ABN Amro u Londonu.

Kina se odupire pritiscima na aprecijaciju juana tvrdeći kako joj treba više vremena prije nego promijeni valutnu politiku. Trgovina je tako do kraja tjedna bila neizvjesna i s manjim oscilacijama. "Priče o aprecijaciji juana postaju pomalo nalik priči o dječaku i vuku. Mislim da tržište neće više puno reagirati na špekulacije. Usredotočilo se na sastanak idućega tjedna", kazao je jedan britanski trgovac valutama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙