FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neznatne oscilacije valutnih tečajeva pred zasjedanje Fed-a

LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uoči zasjedanja američkihmonetarnih vlasti te sastanka predstavnika sedam najrazvijenijihdržava svijeta G7 tečaj dolara na deviznim tržištima u utorak se nijeznačajnije mijenjao prema najvažnijim svjetskim valutama.
LONDON, 1. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Uoči zasjedanja američkih monetarnih vlasti te sastanka predstavnika sedam najrazvijenijih država svijeta G7 tečaj dolara na deviznim tržištima u utorak se nije značajnije mijenjao prema najvažnijim svjetskim valutama.

Tako je euro ostao iznad razine od 1,3, točnije na 1,3031 dolara. Britanska funta stoji 1,882 dolara. Istodobno, prema švicarskom franku dolar je oslabio 0,1 posto, na 1,1904 franka.

No, tečaj japanske valute spustio se zbog sve slabijih očekivanja u vezi re-evaluacije kineskog juana nakon sastanka G7, budući su dužnosnici tih zemalja posljednjih dana izjavljivali da na sastanku neće zahtijevati od kineskih vlasti oštre promjene valutne politike. Tako se jen spustio gotovo 0,3 posto prema dolaru, na 103,9 jena

"Izjave koje smo dobili nedavno smanjile su očekivanja tržišnih sudionika u pogledu rezultata sastanka G7", kazao je Adam Cole, valutni strateg pri Royal Bank of Canada.

Američka središnja banka u srijedu će objaviti svoju odluku o kamatnim stopama. Tržište je već uračunalo u cijenu dolara njihovo povećanje za 0,25 postotnih bodova, a trgovci valutama u potrazi su za signalima koji bi mogli upućivati na ubrzanje Fed-ove kampanje zaoštravanja monetarne politike.

Ukoliko Fed podigne ključnu kamatnu stopu prema očekivanjima na 2,5 posto, to će prinose po američkoj valuti značajno uvećati u odnosu na europsku. Kamatna stopa u eurozoni iznosi dva posto, a tržište očekuje da Europska središnja banka ovoga tjedna ne mijenja monetarnu politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙