FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara nastavio jačati

LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valutenastavio je u utorak jačati na deviznim tržištima, dosegnuvši najvišurazinu prema jenu u protekla dva mjeseca te prema euru u gotovo trimjeseca.
LONDON, 8. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj američke valute nastavio je u utorak jačati na deviznim tržištima, dosegnuvši najvišu razinu prema jenu u protekla dva mjeseca te prema euru u gotovo tri mjeseca.

Tržišni sudionici oduševljeni su američkim nastojanjima na smanjenju golemog proračunskog manjka. Američki predsjednik George Bush poslao je u ponedjeljak prijedlog proračuna za iduću fiskalnu godinu u Kongres, s planiranim smanjivanjem proračunskog manjka s ovogodišnjih 3,5 na 1,7 posto BDP-a do fiskalne 2008.

U takvim uvjetima dolar je ojačao 0,7 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2773 dolara. Ojačao je i nešto više od jedan posto u odnosu na jen, na 105,4 jena. Prema švicarskom franku poskupio je 0,8 posto i stoji 1,2214 franka. Britanska funta istodobno je pojeftinila 0,9 posto, tako da iznosi 1,8555 dolara.

Glavni razlozi trogodišnjeg klizanja tečaja 'zelene' valute bili su golemi američki manjkovi u proračunu i bilanci plaćanja. "Prijedlog proračuna pomogao je dolaru, ali i rastući apetit ulagača za rizikom te pad cijena nafte bili su faktori koji stoje iza oporavka njegova tečaja", kazao je Adam Cole, valutni strateg pri RBC Capital Marketsa.

U ponedjeljak je tečaj eura pretrpio najoštriji pad vrijednosti u jednome danu od početka siječnja, spustivši se ispod psihološke razine, na tromjesečnu najnižu razinu od 1,273 dolara, kako oni ulagači koji su se kladili na slabljenje dolara pokrivaju svoje pozicije.

Neki trgovci, međutim, nisu uvjereni da će dvostruki američki strukturalni manjkovi postati manji problem za američku valutu. "Riječ je tek o Bushovu prijedlogu proračuna, a mi ne znamo hoće li se proračunska potrošnja zaista za toliko i srezati. Opasno je tjerati dolar tako visoko", upozorio je Jun Kitzawa iz Brown Brothers Harrimana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙