FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korigiran tečaj dolara nakon objave vanjskotrgovinskog deficita SAD-a

LONDON, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio jeprema euru na svjetskim deviznim tržištima u petak budući da najnovijipodaci o američkom vanjskotrgovinskom deficitu nisu uspjeli raspršitizabrinutosti ulagača oko strukturalnih problema u najvećem svjetskomgospodarstvu.
LONDON, 11. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara oslabio je prema euru na svjetskim deviznim tržištima u petak budući da najnoviji podaci o američkom vanjskotrgovinskom deficitu nisu uspjeli raspršiti zabrinutosti ulagača oko strukturalnih problema u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Tečaj dolara tako je oslabio 0,5 posto prema euru, pa se njime trguje po 1,2867 dolara. Spustio se i 0,15 posto u odnosu na jen, na 105,5 jena. Prema švicarskom franku oslabio je 0,6 posto, tako da stoji 1,2088 franaka. Ojačala je i britanska funta 0,5 posto, na 1,8695 dolara.

Američka valuta našla se na udaru većih prodaja nakon što je u četvrtak američka vlada objavila podatak o porastu deficita u trgovinskoj razmjeni sa svijetom u 2004. na rekordnih 617,7 milijardi dolara, 24 posto više nego godinu ranije. Iako je manjak u prosincu smanjen za 4,9 posto, na 56,4 milijarde dolara, to nije bilo dovoljno da bi spriječilo korekciju dolara.

"Nekoliko tjedana bili smo oprezno optimistični glede dolara, a sada se mnogo priča o tome kako podaci o vanjskoj trgovini nisu dovoljno dobri. Dolar je oslabio, što je dijelom posljedica i dobitonosnih prodaja", ocijenio je Peter Wujts, tržišni analitičari pri KBC-u.

Tečaj eura, pak, nije značajnije reagirao na podatak o francuskom vanjskotrgovinskom deficitu od otprilike sedam milijardi eura u protekloj godini, što je prvi godišnji minus u zadnje četiri godine. Ulagače nisu previše uzbudile ni brojke o neočekivanom usporavanju njemačkih veleprodajnih cijena u siječnju, treći mjesec zaredom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙