FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara oslabio uoči odluke Fed-a o kamatnim stopama

LONDON, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu je nasvjetskim deviznim tržištima oslabio prema najvažnijim valutama kakoulagači čekaju na priopćenje američke središnje banke o visinikamatnih stopa.
LONDON, 2. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima oslabio prema najvažnijim valutama kako ulagači čekaju na priopćenje američke središnje banke o visini kamatnih stopa.

Do podneva je dolar oslabio 0,4 posto prema euru i jenu. Tako euro iznosi 1,308 dolara, dok se dolarom trguje po 103,54 jena.

Britanska funta istodobno je poskupjela 0,16 posto prema dolaru, pa stoji 1,8851 dolara. Švicarski franak ojačao je 0,3 posto, pa dolar košta 1,1869 franaka.

Očekuje se da američka središnja banka Fed podigne kamatne stope na svom današnjem zasjedanju za 0,25 postotnih bodova, tako da ključna kamatna stopa, za prekonoćne pozajmice dosegne 2,5 posto. Tržišni sudionici s nestrpljenjem očekuju i priopćenje Fed-a u potrazi za signalima da je Banka spremna i ubrzati zaoštravanje monetarne politike.

"U cijenu dolara već je uračunat porast kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova, a sada se tržište kladi da će Fed ponoviti kako će ubrzati dinamiku podizanja kamatnih stopa ako će se pokazati nužnim", kazao je Trevor Dinmore, valutni strateg pri Deutsche Bank.

Za razliku od Fed-a, vjeruje se da će Europska središnja banka ostaviti kamatne stope na svom sutrašnjem zasjedanju na dva posto. "Bez obzira na to hoće li američki zakonodavci signalizirati da će ubrzati rast kamatnih stopa ili ne, sigurno je da će se jaz između kamatnih stopa SAD-a i eurozone umjereno povećavati", kazao je Mitsuru Yaguchi, ekonomist Mitsubishi Securitiesa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙