FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet američke valute gubi na snazi

LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je dosegnuotromjesečnu najvišu razinu prema euru, tečaj dolara u srijedu je nasvjetskim deviznim tržištima uzeo predah od daljnjeg jačanja, dokanalitičari preispituju nedavni optimizam čelnika američke središnjebanke Fed oko američkih strukturalnih manjkova.
LONDON, 9. veljače 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je dosegnuo tromjesečnu najvišu razinu prema euru, tečaj dolara u srijedu je na svjetskim deviznim tržištima uzeo predah od daljnjeg jačanja, dok analitičari preispituju nedavni optimizam čelnika američke središnje banke Fed oko američkih strukturalnih manjkova.

Do podneva je tako dolar ojačao svega 0,03 prema euru, koji stoji 1,2769 dolara. Poskupio je blago, za 0,09 posto, i prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,857 dolara. U odnosu na švicarski franak i jen poskupio je 0,2 posto. Dolar tako iznosi 1,2189 franaka te 105,6 jena.

Ovotjedni uzlet tečaja zelene valute bilo je djelomice potaknut izjavama predsjednika Feda Alana Greenspana, koji je ustvrdio da bi se tržišne sile mogle stabilizirati i smanjiti deficit u bilanci plaćanja. To je smanjilo zabrinutosti oko strukturalnih problema u najvećem svjetskom gospodarstvu.

No, istaknuti analitičar Bloomberga John Berry u svojoj kolumni istaknuo je u srijedu da su valutna tržišta možda pogrešno protumačila Greenspanove izjave te da je predsjednik Feda naveo mnogo razloga zbog kojih ti deficiti vjerojatno neće uskoro biti smanjeni.

"Smanjuje se optimizam na tržištu koji se pojavio nakon Greenspanovih izjava prošloga tjedna. Ulagači su čuli 'tržišni pritisak mogao bi se smanjiti', no nisu htjeli čuti ništa o tome koliko je situacija opasna. Sada moraju ponovno razmisliti o svom optimizmu glede tih deficita", izjavio je Chris Gothard, valutni analitičar pri Brown Brothers Harrimanu.

Manjak u američkoj bilanci plaćanja u središtu je zabrinutosti tržišnih sudionika da bi američko gospodarstvo moglo trpjeti zbog težine svog trgovinskog i proračunskog manjka. Te zabrinutosti spustile su tečaj dolara na rekordno nisku razinu prema euru u prosincu, no rastući optimizam oko gospodarske snage i rasta kamatnih stopa u budućnosti u SAD-u, pomogli su dolaru da nadoknadi nekih devet centi od početka godine.

Neki analitičari sada tvrde da će dolar ponovno biti pod rizikom korekcije ovoga tjedna ako u četvrtak podatci o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a pokažu ponovno rekordni manjak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙