FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagači se klade na više kamatne stope u SAD-u

LONDON, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blizu jenajviše razine prema euru u zadnja dva mjeseca kao se ulagači klade nanovo podizanje američkih kamatnih stopa što će povećati prinos poameričkoj valuti.
LONDON, 23. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blizu je najviše razine prema euru u zadnja dva mjeseca kao se ulagači klade na novo podizanje američkih kamatnih stopa što će povećati prinos po američkoj valuti.

Američka valuta porasla je u proteklih tjedna dana na deviznim tržištima 0,4 posto prema euru, koji stoji 1,3046 dolara, a spustio se tijekom tjedna i na 1,299 dolara. Od kraja prosinca kada je dosegnuo rekordno nizak tečaj, dolar se oporavio nekih sedam centi prema europskoj valuti.

Američka valuta prošloga tjedna ojačala je i 0,3 posto prema švicarskom franku te 0,7 posto prema japanskom jenu. Dolar tako stoji 1,1845 franaka te 102,7 jena. Od početka godine njegov je tečaj viši za četiri posto prema euru i švicarskom franku, te nešto više od jedan posto prema jenu

Nedavno objavljeni bolji gospodarski pokazatelji SAD-a te izjave predstavnika američke središnje banke navode ulagače na zaključak da će američka monetarna politika biti zaoštrena u nadolazećem razdoblju, čime su smanjene njihove zabrinutosti oko uporno visokog američkog manjka u vanjskotrgovinskoj bilanci.

Najnoviji podaci američkog ministarstva financija pokazali su da je neto pritok kapitala u SAD u studenome lani iznosio 81 milijardu dolara, znatno više od manjka u vanjskotrgovinskoj bilanci u visini rekordne 60,3 milijarde. Očekivanja daljnjeg porasta američkih kamatnih stopa potaknula su nade da će pritok stranog kapitala dobiti na zamahu kako će se prinos po dolarskoj imovini povećavati u odnosu na onaj u eurima.

Lani je američka središnja banka podizala kamatne stope u pet navrata, i to s povijesno niskih jedan na 2,25 posto, dok je ključna kamatna stopa u eurozoni 2,0 posto. Na idućem zasjedanju Fed bi je trebao podići za 0,25 postotnih bodova, očekuju tržišni sudionici. "S očekivanim rastom američkih kamatnih stopa na tri posto, euro i cijene nekih roba na burzama poput zlata imat će problema s održavanjem sadašnjih razina", ustvrdio je Junichi Makino, ekonomist Daiwa istraživačkog instituta u Tokiju.

Posljednji u nizu signala iz Feda o nastavku zaoštravanja monetarne politike pristigao je iz podružnice američke središnje banke u San Franciscu. Predsjednica te podružnice Janet Yellen kazala je da će američke kamatne stope porasti. Više kamatne stope podupiru tečaj valute jer veći prinosi po ulaganju privlače globalne ulagače. "Fedovi dužnosnici koriste svaku prigodu kako bi tržištima najavili da će američke kamatne stope rasti", kazao je Adrian Foster, valutni strateg pri Dresdner Kleinwort Wassersteinu.

Velik interes postoji i za kupovinom azijskih valuta kako rastu špekulacije da će skupina sedam najrazvijenijih država u svijetu G7 na svom sastanku u veljači zatražiti od azijskih država da dopuste aprecijaciju svojih valuta. Tako je tečaj japanske valute u ponedjeljak skočio na deviznim tržištima na najvišu razinu u proteklih pet godina prema dolaru od 101,7 jena.

"Ulagači žele kupovati azijske valute uoči sastanka G7 za slučaj da Kina nešto poduzme ili se promjeni retorika. Ako se odluče ulagati u azijske valute, najviše likvidan je jen", kazao je Ian Gunner, čelnik istraživanja pri Mellon Bank u Londonu. No, jačanje jena ne odvija se prema svim valutama. "Od siječnja 2002. tečaj jena poskupio je 20 posto prema dolaru, no pojeftinio je i 18 posto prema euru. Samo pogledajte Toyotin napad na Europu kako bi ostvarila profit", kazao je Peter Morici, profesor poduzetništva pri Sveučilištu Maryland. Euro je dosegnuo 134 jena, ojačavši svega 0,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙