FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar započeo 2005. s dobitcima

LONDON, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u ponedjeljak,prvog dana trgovanja na deviznim tržištima u 2005., ojačao prema eurunakon krajem godine zabilježene rekordno niske razine, kako su ulagačiodlučili predahnuti s prodajama u očekivanju najnovijih američkihgospodarskih pokazatelja.
LONDON, 3. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Dolar je u ponedjeljak, prvog dana trgovanja na deviznim tržištima u 2005., ojačao prema euru nakon krajem godine zabilježene rekordno niske razine, kako su ulagači odlučili predahnuti s prodajama u očekivanju najnovijih američkih gospodarskih pokazatelja.

Dolar je nakratko dosegnuo 1,3389 dolara za euro, no potom je njegovo jačanje usporeno i euro trenutno stoji 1,3529 dolara. Usporedbe radi, u zaključnom tjednu 2004. zabilježio je rekordno nisku razinu od 1,3667 dolara za euro. Ojačao je i prema jenu, dosegnuvši 102,67 jena, te prema franku, na 1,14 franaka za dolar.

Analitičari ipak kažu da će uporne neravnoteže u američkom gospodarstvu vjerojatno nastaviti pritiskati dolar u 2005., nakon što su lani potaknule jačanje eura za oko osam posto prema dolaru, na rekordno visoke razine. U 2004. dolar je oslabio i oko osam posto prema švicarskom franku, te sedam posto prema britanskoj funti i kanadskom dolaru.

Najveću zabrinutost ulagača izaziva golemi američki manjak u bilanci plaćanja, koji iznosi 5,6 posto bruto domaćeg proizvoda. Od gospodarskih pokazatelja ulagači će najveću pozornost posvetiti novom podatku iz američkog sektora proizvodnje, koji se očekuje kasnije u ponedjeljak, dok važan podatak o američkoj zaposlenosti treba biti objavljen krajem tjedna.

"Dolar je tako razapet između dvije priče, jedna je kratkoročna, u očekivanju novih gospodarskih pokazatelja, a druga je dugoročna. Dugoročno, i dalje su tu problemi, golemi trgovinski manjak i manjak u platnoj bilanci", kazao je valutni strateg u KBC u Bruxellesu Peter Fontaine.

Euro je oslabio i prema jenu, nakon rekordnih razina zabilježenih prošloga tjedna, te trenutno iznosi 138,9 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙