FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na novoj rekordno niskoj razini prema euru

LONDON, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je nadeviznim tržištima zabilježio rekordno nisku razinu u odnosu na euro,kako su tržišta uvjerenija da središnje banke neće stati na put padutečaja američke valute.
LONDON, 28. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara u utorak je na deviznim tržištima zabilježio rekordno nisku razinu u odnosu na euro, kako su tržišta uvjerenija da središnje banke neće stati na put padu tečaja američke valute.

Euro je tako dosegnuo rekordnih 1,3641 dolara, a trgovina devizama je slabija zbog toga što je značajno londonsko tržište zatvoreno. Nakon značajnijih gubitaka, ranije zabilježenih i prema jenu, dolar trenutno stoji 103,05 jena.

Mješoviti gospodarski pokazatelji iz Japana nisu imali značajnijeg utjecaja na tržišta budući su trgovci ostali usredotočeni na američki golemi manjak u bilanci plaćanja i potrebu slabljenja dolara radi njegova korigiranja.

Dolar je tako na putu da 2004. zabilježi gubitke treću godinu zaredom, a većina analitičara drži da njegov pad još nije završen. Od početka godine dolar je oslabio gotovo osam posto prema euru i funti, te gotovo četiri posto u odnosu na jen.

"Prevladava čvrsto uvjerenje da dolar mora dalje slabiti", kazao je Joachim Schuetz, glavni ekonomist u švicarskoj banci UBS u Zuerichu.

Dolar se u utorak držao stabilnim prema jenu kako su tržišta "probavljala" upozorenje japanskog ministra financija Sadakazu Tanigakija, koji je kazao da će vlasti motriti svjetska devizna tržište tijekom novogodišnjih blagdana.

Japan izražava zabrinutost glede za izvoz štetnog jačanja jena u odnosu na dolar, no nije poduzeo veće intervencije na tržištima od ožujka. Neki analitičari općenito drže da je Japan postao tolerantniji u pogledu snažnog jena i da će preferirati intervenciju u koordinaciji s ostalim zemljama. Nakon što je u ponedjeljak jen zabilježio najnižu razinu od lipnja 2003.od 140,74 jena za euro, nešto se oporavio i trenutno stoji 140,37 jena za euro.

Analitičari sada čekaju reakcije monetarnih vlasti eurozone na najnoviji skok jedinstvene valute, a neki od njih drže da će ECB vjerojatno biti oprezna u pogledu intervencije. "Dužnosnici ECB-a nadaju se stvoriti od eura valutu broj dva nakon dolara pa će vjerojatno biti oprezni glede intervencija na tržištu", kazao je Hideaki Inoue iz Mitsubishi Trust and Banking.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙