FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj dolara prema euru u zadnja dva mjeseca

LONDON, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja tržišnihsudionika da će iz američke središnje banke Fed ponovno poslatisignale da će SAD ubrzati zaoštravanje monetarne politike u utorak jena svjetskim deviznim tržištima ojačala tečaj dolara prema euru nanajvišu razinu u protekla dva mjeseca.
LONDON, 18. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanja tržišnih sudionika da će iz američke središnje banke Fed ponovno poslati signale da će SAD ubrzati zaoštravanje monetarne politike u utorak je na svjetskim deviznim tržištima ojačala tečaj dolara prema euru na najvišu razinu u protekla dva mjeseca.

Tečaj dolara ojačao je do podneva 0,6 posto prema euru, pa se njime trguje po 1,303 dolara. Tečaj dolara oporavio se i s najniže razine u zadnjih pet godina prema jenu od 101,7 jena za dolar. Do podneva je poskupio 0,8 posto, tako da stoji 102,5 jena.

Tečaj dolara iznosi i 1,1863 švicarska franka. Britanska funta, pak, stoji 1,8573 dolara.

Predsjednici podružnica Fed-a iz Philadelphije, Minneapolisa i Richmonda trebali bi održati novinske konferencije u utorak. Očekuje se da njihove izjave podrže ranije signale iz Fed-a da Banka neće oklijevati s bržim rastom američkih kamatnih stopa ako će biti potrebno.

Trenutno ključna američka kamatna stopa iznosi 2,25 posto i viša je od one u eurozoni i Japanu. Na idućem zasjedanju Fed bi je trebao podići za 0,25 postotnih bodova, očekuju tržišni sudionici.

Ipak, ulagači su oprezni s agresivnim kupovinama dolara prije podatka o pritoku kapitala u SAD tijekom lanjskoga studenoga, kada je manjak u platnoj bilanci neočekivano skočio iznad rekordnih 60 milijardi dolara.

Velik interes postoji i za kupovinom azijskih valuta kako rastu špekulacije da će skupina sedam najrazvijenijih država u svijetu G7 na svom sastanku u veljači zatražiti od azijskih država da dopuste aprecijaciju svojih valuta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙