FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na novoj rekordnoj razini prema dolaru

LONDON , 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu nastaviopeti dan uzastopce bilježiti nove rekordno visoke razine prema dolarua držao se neznatno ispod dosad najviše razine prema jenu, zabilježenelani, kako na tržištima i dalje vlada dugotrajno slabo raspoloženjeprema dolaru.
LONDON , 29. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu nastavio peti dan uzastopce bilježiti nove rekordno visoke razine prema dolaru a držao se neznatno ispod dosad najviše razine prema jenu, zabilježene lani, kako na tržištima i dalje vlada dugotrajno slabo raspoloženje prema dolaru.

Euro je tako dosegao 1,3646 dolara, nakon čega je usporio rast i trenutno stoji 1,3622 dolara. Ojačao je i prema britanskoj funti, na najvišu razinu u godinu dana, te iznosi 70,68 penija. I prema jenu je bio na dobitku, dosegnuvši 140,88 jena, nadomak rekordno visoke razine, zabilježene prošle godine, od 140,9 jena.

Obujam trgovanja devizama je malen zbog odlaska velikog broja tržišnih sudionika na odmore u razdoblju između Božića i Nove godine, a na tržištu je malo takvih vijesti koje bi mogle privući pozornost ulagača.

"Na tržištu nema baš interesa za kupovinom dolara, a i ljudi su većinom na odmoru", kazao je Paul Mackel, valutni strateg u banci ABN Amro u Londonu.

Zabrinutosti globalnih ulagača zbog američkog manjka u bilanci plaćanja oslabile su od početka godine dolar za nekih četiri posto u odnosu na jen i osam posto prema euru i funti. Mnogi analitičari predviđaju njegove daljnje gubitke budu li tržišni sudionici i dalje preispitivali mogućnosti SAD-a da u budućnosti privuče dovoljno kapitala za pokrivanje manjka.

"Mislim da će biti teško zaustaviti jačanje eura prema dolaru", izjavio je Hideaki Furumaya menadžer za financijska tržišta pri Trust and Custody Services Bank.

Dok se iz američkog gospodarstva ne očekuju značajniji podaci, ulagače je razveselio podatak njemačke istraživačke skupine GfK o rastu povjerenja njemačkih potrošača u prosincu, drugi mjesec zaredom.

Dolar je, pak, blago ojačao prema jenu, dosegnuvši 103,22 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙