FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Devizna tržišta u očekivanju podatka o inflaciji u SAD-u

LONDON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara spustio se usrijedu na deviznim tržištima s najviše razine prema euru u protekladva mjeseca no ostao je i nadalje snažan prema jenu nakon što supodaci pokazali da je SAD privukao i više nego dovoljno kapitala ustudenome lani da bi pokrio golemi vanjskotrgovinski deficit.
LONDON, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara spustio se u srijedu na deviznim tržištima s najviše razine prema euru u protekla dva mjeseca no ostao je i nadalje snažan prema jenu nakon što su podaci pokazali da je SAD privukao i više nego dovoljno kapitala u studenome lani da bi pokrio golemi vanjskotrgovinski deficit.

Tržišta s nestrpljenjem očekuju najnoviji podatak o američkoj inflaciji, o čemu će ovisiti brzina zaoštravanja američke monetarne politike.

U takvim uvjetima dolar je oslabio nekih pola posto prema euru, koji stoji 1,3094 dolara. Spustio se i jedan posto prema britanskoj funti, koja košta 1,8759 dolara. No, prema jenu je poskupio 0,14 posto, tako da stoji 102,4 jena.

Najnoviji podaci američkog ministarstva financija pokazali su da je neto pritok kapitala u SAD u studenome lani iznosio 81 milijardu dolara, znatno više od manjka u vanjskotrgovinskoj bilanci u visini rekordne 60,3 milijarde. Očekivanja daljnjeg porasta američkih kamatnih stopa potaknula su nade da će pritok stranog kapitala dobiti na zamahu kako će se prinos po dolarskoj imovini povećavati u odnosu na onaj u eurima.

Lani je američka središnja banka podizala kamatne stope u pet navrata, i to s povijesno niskih jedan na 2,25 posto, dok je ključna kamatna stopa u eurozoni 2,0 posto.

"Mnogo ulagača očekuje snažan američki gospodarski rast i porast kamatnih stopa što ide u korist tečaja američke valute. Klizanje tečaja dolara od početka godine nije se ukorijenilo", ocijenio je Jesper Dannesboe, strateg pri Credit Suisse First Boston.

"S očekivanim rastom američkih kamatnih stopa na tri posto, euro i cijene nekih roba na burzama poput zlata imat će problema s održavanjem sadašnjih razina", ustvrdio je Junichi Makino, ekonomist Daiwa istraživačkog instituta u Tokiju.

Tečaj švicarskog franka tako je oslabio 0,7 posto prema dolaru, kojim se trguje po 1,1778 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙