FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najvišoj razini u protekla tri tjedna prema euru

LONDON, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je usrijedu na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjednaprema euru i jenu, uslijed najava iz američke središnje banke Fed onovom podizanju kamatnih stopa.
LONDON, 5. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara dosegnuo je u srijedu na deviznim tržištima najvišu razinu u protekla tri tjedna prema euru i jenu, uslijed najava iz američke središnje banke Fed o novom podizanju kamatnih stopa.

Do podneva je tečaj dolara ojačao za više od jedan posto prema euru, koji stoji 1,3279 dolara, a u jednom trenutku dosegnuo je i 1,323 dolara. Prema jenu njegova vrijednost poskočila je za 1,5 posto, tako da stoji 104,4 jena.

Američka valuta ostvarila je i 1,5 postotni dobitak prema švicarskom franku, pa košta 1,1689 franaka. U odnosu na britansku funtu ojačao je 1,2 posto. Funta stoji 1,8795 dolara.

Dolar je tako ostvario najveći postotni dnevni dobitak prema euru i jenu od sredine 2004, nakon što je Fed povisio izglede za daljnjim rastom kamatnih stopa u SAD-u, upozorivši na faktore koji stoje iza pojačanog inflatornog pritiska.

"U kratkom roku, tečaj dolara nastavit će se konsolidirati, no mislim da neće proći dugo prije nego što ponovno oslabi", kazao je Mitul Kotecha, čelnik istraživanja pri Caylonu.

Među analitičarima postoji konsenzus oko stajališta da tečaj dolara još treba padati kako bi se korigirali golemi američki strukturalni manjkovi. No, analitičari ističu i da najnoviji pokazatelji pokazuju da američko gospodarstvo premašuje svojim rastom europska i japansko, što može poticati njegov kratkoročni oporavak.

Tržišta s nestrpljenjem iščekuju za petak najavljen podatak o zaposlenosti u SAD-u, u nadi da će se pokazati kako je u prosincu kreirano 175.000 novih radnih mjesta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙