FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najviši tečaj jena prema dolaru u pet godina

LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj japanske valute uponedjeljak je skočio na deviznim tržištima na najvišu razinu uproteklih pet godina prema dolaru, jer rastu očekivanja da ćepredstavnici sedam najrazvijenijih država svijeta G7 na svom sastankuidućega mjeseca pritisnuti azijske vlade na aprecijaciju njihovihvaluta.
LONDON, 17. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj japanske valute u ponedjeljak je skočio na deviznim tržištima na najvišu razinu u proteklih pet godina prema dolaru, jer rastu očekivanja da će predstavnici sedam najrazvijenijih država svijeta G7 na svom sastanku idućega mjeseca pritisnuti azijske vlade na aprecijaciju njihovih valuta.

Tečaj jena do podneva je dosegnuo 101,7 jena, najvišu razinu od početka 2000.

"Ulagači žele kupovati azijske valute uoči sastanka G7 za slučaj da Kina nešto poduzme ili se promjeni retorika. Ako se odluče ulagati u azijske valute, najviše likvidan je jen", kazao je Ian Gunner,čelnik istraživanja pri Mellon Bank u Londonu.

No, jačanje jena ne odvija se prema svim valutama. "Od siječnja 2002. tečaj jena poskupio je 20 posto prema dolaru, no pojeftinio je i 18 posto prema euru. Samo pogledajte Toyotin napad na Europu kako bi ostvarila profit", kazao je Peter Morici, profesor poduzetništva pri Sveučilištu Maryland. Do podneva je euro dosegnuo 133,5 jena.

U međuvremenu, tečaj dolara nije se značajnije mijenjao prema euru, koji iznosi 1,31 dolar, nekih pet centi ispod rekordno visokog tečaja zabilježenog u prosincu. U potrazi za smjernicama na tržištu, ulagači očekuju sutrašnji podatak o pritoku kapitala u SAD. Analitičari smatraju da bi dolar mogao ponovno biti na udaru, ako se pokaže da neto pritok kapitala nije bio dovoljan da se pokrije neočekivano visok vanjskotrgovinski manjak od 60 milijardi dolara u studenome.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙