FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 22. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

LONDON

Britanski general David Leakey, zapovjednik mirovnih snaga EU-a u Bosni i Hercegovini, rekao je u razgovoru objavljenom u subotu da će poduzeti oštre mjere kako bi se uhitili odbjegli ratni zločinci u toj zemlji i uništile "mafijaške" mreže koje ih podupiru. "Netko će nastradati", rekao je za Daily Telegraph Leakey, koji se nalazi na čelu 7.000 pripadnika mirovnih snaga Europske unije EUFOR-a. Snage EU-a prošlog su mjeseca preuzele misiju održavanja mira u BiH od snaga SFOR-a pod vodstvom NATO-a, koje tijekom gotovo deset godina nisu uspjele uhititi najtraženije ratne zločince, među kojima i bivše čelnike bosanskih Srba Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Leakey je pohvalio ulogu SFOR-a u BiH, ali je naglasio da mirovne snage nisu puno naškodile skupinama na koje se oslanjaju optuženi ratni zločinci kako bi izbjegli izvođenje pred Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu (ICTY). "SFOR je poduzimao akcije diljem zemlje, što im je moglo zadati udarce, ali nije imalo trajnog učinka", rekao je Leakey. "Želimo se suočiti s tim mrežama na višoj razini. Ne želimo ih samo okrznuti", rekao je britanski general.

MALE

Parlamentarni izbori počeli su u subotu na Maldivima, što su prvi izbori na području Indijskog oceana nakon tsunamija koji je 26. prosinca prošle godine opustošio tamošnju obalu, doznaje se od službenog izvora. Birališta su se otvorila u 7.00 sati po mjesnom vremenu, a zatvorit će se 12 sati kasnije, priopćilo je izborno povjerenstvo. Među 150 kandidata birači, kojih je 157.000 starijih od 21 godinu, birat će 42 zastupnika. Izbori su prvo bili sazvani za 31. prosinca, ali su zbog tsunamija u kojemu su poginule 82 osobe i prouzročena golema materijalna šteta, odgođeni.

HANOJ

Jedan sedamnaestogodišnjak i 35-godišnja žena, koji su umrli na jugu Vijetnama, bili su pozitivni na virus ptičje gripe, čime se broj žrtava te bolesti u Vijetnamu nakon 30. prosinca popeo na devet, objavili su u subotu liječnički izvori. "Pretrage učinjene u Pasterovu institutu u Ho Ši Minu u petak pokazuju da je dječak bio pozitivan na ptičju gripu", izjavio je za AFP Nguyen Minh Tung, direktor Centra za preventivnu medicinu u pokrajini Bac Lieu, na jugu zemlje. Žena, druga žrtva ptičje gripe, bila je iz pokrajine Dong Thap, također na jugu, a umrla je u petak ujutro u Ho-Ši-Minu, dan pošto je primljena u bolnicu. Pomoćnik ravnatelja bolnice rekao je da su "pretrage pokazale da je pozitivna na ptičju gripu tipa A".

LJUBLJANA

Prvi susret Ive Sanadera i Janeza Janše koji su se u petak u ulozi predsjednika vlada svojih država sastali u dvorcu Mokrice pruža optimizam da će se otvorena pitanja brže rješavati, dominantne su ocjene slovenskih medija nakon sastanka. "Bez obzira na poznate klišeje iz zadnjih 12 godina, po kojima se sve odvijalo po poznatom scenariju, može se uočiti pomak. Nije riječ o nastavku dijaloga na mjestu gdje ga je ostavila prijašnja slovenska vlada - ovo je potpuno nov početak", navodi u komentaru ljubljansko "Delo". Janša je, tvrdi list, učio na pogreškama ranije vlade koja je u Europi stvorila dojam da je Slovenija dio "susjedskog problema" na Balkanu. Janša na to nije pristao, a iskoristio je i iskustvo Janeza Drnovšeka, pa je iz prvog plana izbacio ministra vanjskih poslova Rupela. Janša razmišlja kao vojnik i strateg, što je prednost u odnosu na diplomaciju koja je živjela u "akademskim sferama" i "grizla vlastiti rep", a to omogućava i drugačiji pogled na Hrvatsku, procjenjuje Janšin pristup "Delo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙