FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 18. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KOBE

U utorak je u japanskom Kobeu počela svjetska konferencija o prevenciji prirodnih katastrofa čija je glavna zadaća postići dogovor o pokretanju sustava globalnog uzbunjivanja koji bi na vrijeme upozoravao na tsunamije, prenose mediji.

Otvarajući konferenciju, u čijem radu sudjeluje oko 3.000 stručnjaka i dužnosnika iz oko 150 zemalja svijeta, glavni podtajnik UN-a za humanitarna pitanja, Norvežanin Jan Egeland predložio je da se "najmanje 10 posto svote koja je danas namijenjena za akcije spašavanja i pomoći u izvanrednim situacijama u svijetu, preusmjeri za uzbunjivanja pri prirodnim katastrofama".

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan u svom je govoru izrazio želju da konferencija u Kobeu omogući da se "pomogne zajednicama, nacijama i stanovništvu u suočavanju s prirodnim katastrofama te u zaštiti od njih".

WASHINGTON

Američki predsjednik George W. Bush izjavio je u ponedjeljak da ne isključuje mogućnost vojne akcije protiv Irana ukoliko vlasti u Teheranu ne budu iskrene po pitanju da li razvijaju nuklearno oružje ili ne.

"Nadam se da to možemo riješiti diplomatskim putem, ali nikad se neću staviti u poziciju da isključim bilo koju opciju", izjavio je predsjednik Bush u intervjuu za televizijsku emisiju "NBC News", odgovarajući na pitanje da li isključuje mogućnost vojne akcije ako Iran nastavi zavlačiti međunarodnu zajednicu glede navodnog postojanja nuklearnog oružja.

Bushov komentar uslijedio je nakon što je Pentagon u ponedjeljak oštro kritizirao novinski članak u "New Yorkeru" prema kojemu je predsjednik Bush potpisao niz tajnih zapovijedi kojima omogućuje pripadnicima specijalnih snaga da provode tajne operacije protiv mogućih terorističkih meta u čak deset zemalja Bliskoga istoka i južne Azije, te da je Iran sljedeća etapa u ratu protiv terorizma.

JERUZALEM

Izraelci su u utorak odlučili predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abbasu ponuditi rok do kojega bi trebao pokrenuti ofenzivu protiv terorističkih skupina, izjavio je za France presse visoki dužnosnik izraelskog parlamenta koji je želio ostati anoniman.

"Abu Mazenu (nadimak Mahmuda Abbasa) dodijelili smo rok za donošenje odluke o borbi protiv terorizma. Ako ga ne bude poštovao izmijenit ćemo sva pravila igre, a posljedica takve odluke bit će ogromna cijena koju će platiti palestinski narod." rekao je dužnosnik, aludirajući na vojnu operaciju širokih razmjera koju bi izraelska vojska mogla pokrenuti u pojasu Gaze.

"Ako Abbas odluči djelovati protiv terorista, mi ćemo biti spremni koordinirati povlačenje iz pojasa Gaze s Palestincima", rekao je anonimni dužnosnik.

PEKING

Kineski državni vrh ispravno je ocijenio prosvjede 1989. godine na trgu Tienanmen, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Kong Quan.

"Prošlih 15 godina pokazalo se da je kineska odluka bila ispravna. Kineska stabilnost i razvoj su u interesu Kine i u interesu cijelog svijeta. Ono što se dogodilo prošlih godina već je pokazalo da su ranije procjene bile ispravne", rekao je glasnogovornik.

On je reagirao na pitanja novinara vezanu za smrt bivšeg kineskog čelnika Zhao Ziyanga, koji se pokušao suprotstaviti nasilnom gušenju demonstracija 1989. godine, zbog čega je bio osuđen i izoliran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙