FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 4,30 sati.
ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON

Iran je na prvom mjestu američke liste problematičnih točaka u svijetu, izjavio je u četvrtak u interviewu televizijskoj postaji MSNBC američki potpredsjednik Dick Cheney. Iran je razvio "vrlo snažan nuklearni program", ali Sjedinjene će Države nastaviti tražiti diplomatsko rješenje kako bi osigurale da ta zemlja ne razvije nuklearno oružje, kazao je Cheney.

"Ako pogledate problematične točke po svijetu, Iran je na prvom mjestu", rekao je Cheney, dodavši da ako Iran ne ispuni međunarodne obveze i objelodani svoj nuklearni program da će to SAD iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a. "Drugi problem koji imamo je taj da je Iran poznati sponzor terorizma", rekao je Cheney.

PARIZ

Francuski premijer Jean Pierre Raffarin je u četvrtak ocijenio da postoji nada za mir na Bliskom istoku te je pozvao Sjedinjene Države da djeluju u tom smjeru.

"U ovoj 2005. godini vidimo svjetlost nade na Bliskom istoku", rekao je Raffarin na kolokviju u Nacionalnoj skupštini o transatlantskim odnosima.

Kako je rekao, "Francuska će sa svoje strane preuzeti odgovornost izražavajući potporu novom predsjedniku Palestinske samouprave Mahmudu Abasu". "Znam da je to perspektiva naših europskih partnera ali očekujem da i američki partneri djeluju u tom duhu", istaknuo je Raffarin.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon zatražio je u četvrtak od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne prodaje protuzračne rakete Siriji, javlja agencija Reuters pozivajući se na izraelske političke izvore.

Izraelski su izvori kazali da je Sharon Putinu tijekom "dugog i prijateljskog" telefonskog razgovora rekao da dogovor o prodaji raketa Siriji "dovodi u opasnost Izrael i palestinskog premijera Mahmuda Abasa" te da bi trebao biti poništen.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov odbacio je tvrdnje u izraelskim i ruskim medijima da Moskva pregovara sa Sirijom o prodaji raketa.

Izraelski mediji su objavili da dogovor o prodaji raketa uključuje određen broj raketa SA-18 kojima bi se mogli gađati izraelski zrakoplovi nad Sirijom i nad južnim Libanonom.

NEW YORK

Unatoč rijetkim oružanim incidentima, stanje na izraelsko-libanonskoj granici napeto je, izjavio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

U šestomjesečnom izvješću Vijeću sigurnosti Annan ističe da je "neprijateljska retorika" uobičajena, dok su "nasilne akcije" pojačane u siječnju izraelskim vojnim letovima u libanonskom zračnom prostoru. Glavni tajnik UN-a u svom je izvješću okrivio i Libanon zbog toga što je dopustio pripadnicima Hezbolaha napade na izraelske ciljeve preko "plave crte", koju su UN uspostavile između Libanona i Izraela 2000. godine.

Annan je pozvao Vijeće sigurnosti da produži mandat mirovnim snagama na jugu Libanona (UNIFIL) za još šest mjeseci. Očekuje se da će Vijeće to učiniti idućeg tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙