FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do9,30 sati.
ZAGREB, 9. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

RAMALLAH

Palestinski birači počeli su u nedjelju ujutro glasovanje na predsjedničkim izborima, na kojima će izabrati nasljednika dugogodišnjeg čelnika Jasera Arafata preminulog u studenome prošle godine, javljaju agencije. Birališta su otvorena u 7 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se 12 sati kasnije. Prvi preliminarni rezultati izbora trebali bi biti poznati u nedjelju navečer, a objavljivanje prvih privremenih službenih rezultata očekuje se u ponedjeljak ujutro. Pravo glasa ima oko 1.8 milijuna Palestinca starijih od 18 godina. Palestinci će svog novog predsjednika i nasljednika preminulog dugogodišnjeg palestinskog čelnika Jasera Arafata izabrati između jednog od sedam kandidata, a prema ocjenama analitičara, daleko najviše izgleda za pobjedu ima bivši palestinski premijer Mahmud Abas. Na biračkim mjestima za regularnost izbora brinut će se 3.000 palestinskih dužnosnika koje će nadgledati više od 2.300 međunarodnih i lokalnih promatrača, uz dodatnih 2.500 promatrača iz devet palestinskih političkih stranaka.

KOPENHAGEN

Snažno nevrijeme zahvatilo je u petak i subotu Irsku, britansko otočje, Dansku i zapad Švedske pri čemu je smrtno stradalo najmanje jedanaest osoba, objavile su u nedjelju lokalne vlasti. Tri osobe poginule su u nevremenu u glavnom gradu pokrajine Cumbrie Carlisleu, u kojem su stanovnici spašavani helikopterima s krovova poplavljenih kuća, dok su automobili plutali ulicama. U Danskoj su dva vozača poginula pri padu drveća na njihove automobil, a dvije osobe su poginule pri padu krova blizu Assensa. Na jugu Švedske tri osobe u također poginule kada su stabla pala na njihove automobile, javlja švedska televizija, a za jednog farmera su fatalne bile bale sijena koje su u nevremenu pale na njega. U cijeloj regiji život je paraliziran: zračne luke Kopenhagena i Malmoea su zatvorene, kao i željeznički promet na jugu Švedske i mostom između Danske i Švedske. U Švedskoj je oko 280.000 kuća bez električne energije, uglavnom na jugu i zapadu zemlje. Otkazani su deseci trajektnih linija iz i prema Švedskoj, Danskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj.

FORT HOOD,SAD

Američki vojni sud osudio je u subotu jednog američkog narednika na šest mjeseci zatvora zbog odgovornosti za smrt utapanjem iračkog civila u Tigrisu u siječnju prošle godine, doznaje se od sudskog izvora. Narednik Tracy Perkins optužen je da je zapovjedio svojim vojnicima da prisile Iračana da skoči u rijeku kako bi ga kaznili što je u siječnju 2004. prekršio redarstveni sat na snazi u Samarri, sjeverno do Bagdada. U petak je na istom sudu počeo proces još jednom američkom vojniku optuženom za zlostavljanja iračkih zatvorenika u zatvoru Abu Ghraib. Optuženi tvrdi da nije kriv i prebacuje odgovornost na svoje nadređene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙