FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 11. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati
ZAGREB, 11. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati

SARAJEVO

Istraga koju je provelo Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine nije utvrdila postojanje dokaza da se jedan od najtraženijih ratnih zločinaca Ratko Mladić tijekom ljeta 2004. godine skrivao u objektima Vojske Republike Srpske a posebice u bunkerima kod Han-Pijeska, navode u utorak bosanskohercegovački dnevni listovi.

Prenoseći priopćenje Ministarstva obrane mediji podsjećaju da je istragu naložio Visoki predstavnik Paddy Ashdown te da su i on i drugi međunarodni dužnosnici u BiH u nekoliko navrata tvrdili kako je Mladić sve do nedavno uživao zaštitu vojske bosanskih Srba.

Podzemno sklonište kod Han-Pijeska na koje je bila usmjerena istraga nešto prije Božića stavljeno je pod puni nadzor pripadnika EUFOR-a u BiH. Glavni zapovjednik EUFOR-a britanski general David Leakey je kazao kako će taj bunker građen kao atomsko sklonište biti zapečaćen baš kao i drugi slični objekti koji bi mogli poslužiti skrivanju optuženih za ratne zločine.

RAMALLAH

Novi palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u ponedjeljak navečer da želi obnoviti pregovore s Izraelom.

"Pružamo ruku našim susjedima. Spremni smo na mir, mir utemeljen na pravdi. Nadamo se da će njihov odgovor biti pozitivan", izjavio je Abas u Ramallahu tijekom prijema za međunarodne promatrače koji su sudjelovali na izborima.

On je dodao da će se pregovori temeljiti na mirovnim smjernicama koje su predložile SAD, UN, EU i Rusija. Abas je na nedjeljnim izborima izabran za novog palestinskog predsjednika sa 62,3 posto glasova.

TIKRIT

Šest iračkih policajaca ubijeno je u utorak ujutro u eksploziji automobila-bombe na sjeveru Tikrita, 180 km sjeverno od Bagdada, objavila je američka vojska.

"U utorak ujutro antiiračke snage aktivirale su automobil-bombu u blizini policijske postaje pri čemu je smrtno stradalo šest policajaca", izjavio je zapovjednik Neal O'Brien, glasnogovornik prve pješačke divizije.

Irački pobunjenici uoči izbora intenziviraju napade na iračke snage sigurnosti i Iračane koji surađuju s američkom vojskom.

LIBREVILLE

Vijeće mira i sigurnosti (CPS) Afričke unije (AU) izjasnilo se po završetku summita u Librevilleu u korist pomoći Demokratskoj Republici Kongo u razoružavanju ruandskih pobunjenika koji djeluju na njezinu području.

"CPS je priznao da je problem koji u DR Kongu predstavljaju snage milicije Interahamwe i bivših oružanih snaga Ruande ozbiljan problem sigurnosti koji zahtijeva hrabru akciju AU", izjavio je povjerenik za mir i sigurnost AU Said Djinnit, po završetku rada summita.

Kongoanski predsjednik Joseph Kabila i ruandski Paul Kagame sudjelovali su u raspravama u Librevilleu. CPS je "ohrabrio dvojicu čelnika da se redovito susreću i poduzmu druge mjere među kojima je formalni početak diplomatskih odnosa", rekao je povjerenik.

Predsjednik Gabona, Omar

PANAMA CITY

Snažna kiša koja je zahvatila područje sjeverozapadne Paname uzrokovala je u ponedjeljak prelijevanje šest rijeka i istjerala iz domova na tisuće ljudi.

Više od 5.100 ljudi iz nekoliko sela bilo je prisiljeno sklonište potražiti pod šatorima, rekao je Esther Mena, predstavnik provincije Boca del Toro, pogođene poplavama. Zasad nema izvještaja o stradalima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙