FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 17. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Tajvan je u ponedjeljak pozvao Kinu da pokrene demokratske reforme nakon vijesti o smrti bivšeg šefa kineske Komunističke partije Zhao Ziyanga svrgnutog s te dužnosti 1989. kada se suprotstavio gušenju studentskih prosvjeda na trgu Tiananmen, a japanski premijer Junichiro Koizumi Kinu je, u povodu Zhaove smrti, pozvao da se od sada više angažira na demokratizaciji zemlje.

"Pozivamo Peking da ponovno se zamisli nad svojom poviješću te da se časno suoči s istinom o tomu što se dogodilo 4. lipnja 1989. na trgu Tiananmen", rekao je u Taipeiju glasnogovornik tajvanske vlade Chen-Chi-Mai, aludirajući na vojnu intervenciju u kojoj je tada ubijeno nekoliko tisuća studenata.

Koizumi je, u povodu smrti 85-godišnjeg Zhaoa za agenciju Jiji kazao kako bi želio da se Kinezi angažiraju na demokratizaciji zemlje, ocijenivši pitanje demokracije u Kini "teškim problemom".

BAQUBA

Skupina naoružanih muškaraca napala je kontrolnu točku Iračke nacionalne garde južno od grada Baqube pri čemu je poginulo najmanje sedam vojnika, izvijestili su službeni irački izvori.

Kod grada Baqube, od Bagdada udaljenog 65 km, u posljednje su vrijeme česti napadi militanata koji kampanjom nasilja i zastrašivanja nastoje omesti održavanje izbora u Iraku 30. siječnja.

Mete napada iračkih gerilaca najčešće su irački policajci i vojnici čija će zadaća biti zaštita glasača.

BANGKOK

Najmanje stotinu je osoba ozlijeđeno u sudaru dva vlaka u podzemnoj željeznici u Bangkoku u ponedjeljak, objavila je tajlandska policija.

Prazni vlak se zabio u stražnji dio kompozicije koja je prevozila oko 700 putnika, dodala je policija.

"Prva izvješća ukazuju da ima oko stotinu ozlijeđenih. Svi su putnici izašli iz vagona", kazao je neimenovani policijski dužnosnik.

Bangkok je krajem prošle godine pustio u promet podzemnu željeznicu.

ATENA

Osam se mornara smatra nestalima, a dvojica su spašena nakon što je u ponedjeljak ujutro potonuo brod koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom na 16 milja od grčkog otoka Psarea, objavilo je grčko ministarstvo pomorske trgovine.

Dvojica spašenih mornara su egipatskog državljanstva i prema njihovim izjavama među nestalim su mornarima jedan Sirijac i sedam Egipćana, dodalo je ministarstvo.

Brod "Lady O" je prevozio 700 tona čelika i krenuo je iz luke Halkida prema Istanbulu. Uzrok potapanja trenutačno nije poznat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙