FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati
ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti do 9.30 sati

PEKING

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u petak je u sklopu posjeta Kini izjavio kako se nada da će se uskoro uspjeti postići dogovor o strogim pravilima ponašanja u pogledu izvoza oružja i poštivanja ljudskih prava, s obzirom na kineska očekivanja u pogledu ukidanja EU-ova embarga na oružje Kini. Nadajući se ukidanju embarga do kraja ove godine, Kinezi su u posljednjih godinu i pol dana snažno lobirali kako bi uvjerili Europsku uniju da je došlo vrijeme za ukidanje embarga, nametnutog toj zemlji nakon krvavog vojnog gušenja studentskih prodemokratskih prosvjeda na trgu Tiananmenu u lipnju 1989. godine. "Posljedica bilo kakve odluke o ukidanju oružja na embargo nikako ne smije biti povećanje izvoza oružja iz zemalja EU-a prema Kini, ni količinski ni kvalitativno", rekao je Straw novinarima na konferenciji za novinare koju je održao u Pekingu zajedno s kineskim ministrom vanjskih poslova Liom Zhaoxingom. Ukidanju embarga oštro se protive Sjedinjene Države i Japan. Washington smatra da bi takav korak mogao utjecati na krhki balans u odnosima Kine i Tajvana te da se situacija s ljudskim pravima u Kini još nije dovoljno popravila da bi ta zemlja zaslužila ukidanje embarga.

WASHINGTON/NEW YORK

Uz zamrznute pregovore o sukobu Gruzije i njezine separatističke pokrajine Abhazije misija Ujedinjenih naroda u toj zemlji i dalje je od vitalnog značaja za sprječavanje izbijanja neprijateljstava između gruzijske vlade i abhazijskih separatista, rekao je u svom najnovijem izvješću glavni tajnik UN-a Kofi Annan. "Održavanje stabilnosti i nastavak dijaloga između strana ključno je za postizanje napretka prema sporazumu", rekao je Annan u izvješću u kojem je Vijeću sigurnosti preporučio da za još šest mjeseci do kraja srpnja 2005. produlji mandat već 10 godina stare UN-ove promatračke misije (UNOMIG). "I dalje sam uvjeren da UNOMIG nastavlja igrati ključnu ulogu u sprječavanju nestabilnosti na terenu i promicanju političkog rješenja sukoba", rekao je on. Annan je istaknuo potrebu postizanja trajnog i cjelovitog rješenja sukoba koje bi se temeljilo na rješavanju ključnog pitanja političkog statusa Abhazije unutar države Gruzije, naveo je u četvrtak UN.

BANDA ACEH

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono stigao je u petak u prvi posjet Banda Acehu, nakon razornoga potresa i tsunamija, gdje je tijekom molitve u džamiji Baiturrahman pozvao sve stanovnike zemlje koji su preživjeli razorne tsunamije 26. prosinca da sudjeluju u obnovi regije "zbog bolje budućnosti", izvijestili su službeni izvori. "Sestre i braćo, pozivam vas da gledate naprijed te da sudjelujete u obnovi Aceha zbog bolje budućnosti svih nas", rekao je okupljenima u velikoj džamiji Baiturrahman u Banda Acehu koja je ostala netaknuta unatoč plimnim valovima. Predsjednik Audhoyono doputovao je u Aceh, pokrajinu u kojoj je u katastrofalnom potresu i tsunamijima poginulo 166.000 ljudi, u povodu muslimanskog blagdana Kurban bajrama.

CANBERRA

Sudar u zraku dvaju australskih vojnih akrobatskih zrakoplova u petak su preživjela oba pilota bez većih i ozbiljnijih ozljeda, jer je jedan iskočio iz zrakoplova, prije nego što je pao na zemlju, dok je drugi pilot sigurno prizemljio drugi zrakoplov. Nesreća se dogodila tijekom rutinske vježbe blizu grada Sale u južnoj državi Viktorija, a zrakoplovi su prije sudara letjeli u skupnoj formaciji. Pali zrakoplov tipa PC-9/A bio je dio elitnog Roulettes akrobatskog tima Australskih kraljevskih zračnih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙