FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 14. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

GAZA

Palestinski militanti u napadu kamionom bombom na granici pojasa Gaze i Izraale ubili su u četvrtak pet Izraelaca, dok ih je najmanje 10 ranjeno, a izraelska vojska je u naknadnom obračunu ubila najmanje tri palestinska militanta, izvijestili su izraleski vojni izvori i službe spašavanja.

Palestinski militanti izveli su napad kamionom punim eksploziva kojim su napravili rupu u zidu utvrđenog graničnog trgovačkog terminala Karni Crossing, nakon čega su tri militanta ušla u terminal i počeli bacati ručne granate i pucati na izraelske snage sigurnosti.

Izraelska vojska izvijestila je da su u nastaloj borbi ubili ta tri militanta, ali militanti u Gazi kažu da su se napadači raznijeli eksplozivom koji su nosili na svojim tijelima.

Za napad, izveden samo nekoliko sati nakon što je novi palestinski predsjednik Mahmoud Abbas pozvao na prestanak nasilja, odgovornost su preuzele brigada mučenika al-Aqse, oružano krilo pokreta Fatah, Hamas, te Povjerenstvo narodnog otpora.

MOSKVA

Neke aktivnosti NATO-a mogu predstavljati prijetnju za sigurnost Rusije, izjavio je u petak ujutro u posjetu New Yorku ruski ministar obrane Sergej Ivanov a javila novinska agencija Interfax.

"Postoji niz problema u suradnji Rusije i NATO-a. Nekoliko stvari se događa oko Rusije koje se mogu tumačiti kao prijetnja našoj sigurnosti", ocijenio je Ivanov.

Među prijetnjama spominju se širenje Atlantskog saveza prema istoku i moguće raspoređivanje američkih raketa u nekim zemljama istočne Europe, novim članicama NATO-a, kazao je on u govoru pred Vijećem za vanjske odnose u New Yorku.

WASHINGTON

U svijetu 2020. godine Indija i Kina će biti velike sile, a al Qaidu će zamijeniti decentralizirani islamistički militanti koji će se proširiti po muslimanskim zajednicama izvan Bliskog istoka, stoji u novom američkom obavještajnom izvješću objavljenom u četvrtak.

Sjedinjene Države će ostati pojedinačno najvažnija zemlja "u svim dimenzijama moći", ali će imati manje autoriteta nego danas zahvaljujući većem utjecaju Indije, Kine, a moguće i drugih zemalja poput Brazila i Indonezije.

"Premda će izazovi biti zastrašujući, Sjedinjene Države će zadržati goleme prednosti, igrajući ključnu ulogu u širokom nizu pitanja, ekonomskih, tehnoloških, političkih i vojnih, kojoj ni jedna zemlja neće biti dorasla do 2020", kaže izvješće naslovljeno "Karta globalne budućnosti".

DŽAKARTA

Veleposlanstva Velike Britanije i Tajlanda u glavnom gradu Indonezije ostala su privremeno zatvorena u petak zbog dojave o bombi.

Velika Britanija zatvorila je zgradu veleposlanstva i konzularne službe u obližnjem tornju s uredima, gdje rade strani mediji. Na približno 150 metara nalazi se veleposlanstvo Tajlanda, također zatvoreno nakon dojava u četvrtak navečer.

"Britansko i tajlandsko veleposlanstvo primili su telefonski poziv kojim su upozoreni na atentat", kazao je zapovjednik Ciptono, glasnogovornik policije u Džakarti. "Ne shvaćamo olako ovu prijetnju", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙