FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 12. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 12. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:

ADELAIDE

Vatrogasci su u srijedu stavili pod nadzor najgore požare u Australiji u posljednjih 20 godina, u kojima je smrtno stradalo devet osoba, a još ih se 15 smatra nestalima, objavile su sigurnosne službe. Veliki dijelovi juga zemlje još su pod uzbunom zbog požara koji se prostiru poluotokom Eyre, oko 250 kilometara zapadno od grada Adelaidea. Državna policija objavila je da je izgorjelo tijelo jedne žene pronađeno u srijedu u njezinoj kući u mjestašcu North Shields. U utorak je potvrđena smrt još osam osoba, među kojima dvoje male djece. Sve žrtve poginule su u automobilima pokušavajući pobjeći pred vatrenom stihijom nošenom jakim vjetrom i niskim temperaturama.

WASHINGTON

Potraga za oružjem za masovno uništenje u Iraku završila je prošlog mjeseca, gotovo dvije godine nakon što je američki predsjednik George W. Bush poslao vojsku da svrgne režim Sadama Huseina, izvješćuje u srijedu The Washington Post. U izvješću Charlesa Duelfera, posebnog savjetnika CIA-e, koji je vodio istragu i analitičara iz Iračke nadzorne skupine (ISG) stoji da Irak nema zaliha biološkog ili kemijskog oružja te da je irački nuklearni program propao prije američke invazije na tu zemlju, prenosi The Washington Post pozivajući se na neimenovane izvore iz obavještajne službe. Drugi dužnosnik američke obavještajne službe opovrgnuo je da je potraga za oružjem gotova napominjući kako će se "svaka nova informacija obraditi". Washington Post dodaje da je Bijela kuća oklijevala prekinuti potragu, upozoravajući na mogućnost da je oružje izneseno iz Iraka prije početka rata ili dobro skriveno u zemlji. Predsjednik Bush je kao jedan od glavnih razloga za napad na Irak navodio prijetnju koju za cijeli svijet predstavlja iračko oružje za masovno uništenje.

GAZA

Izraelski vojnici su u srijedu, tijekom operacije u gradu Gazi, uhitili četvoricu Palestinaca za koje sumnjaju da pripadaju militantnim skupinama, priopćila je vojska. Upad izraelske vojske u Gazu, uz potporu tenkova i jurišnih helikoptera, dogodio se dan nakon što su palestinski militanti obnovili minobacačke napade na židovska naselja. Među četvoricom uhićenih je traženi pripadnik Hamasa, tvrde očevici i vojska. Za sada nema izvješća o mogućim žrtvama.

DŽAKARTA

Indonezija smatra da bi strani vojnici, koji sudjeluju u operacijama pomoći u područjima pogođenim tsunamijima, trebali što prije, najviše za tri mjeseca, napustiti pobunjeničku pokrajinu Aceh na sjeveru zemlje, izjavio je u srijedu potpredsjednik Yusuf Kalla čije riječi prenosi agencija Antara. "Tri mjeseca je dovoljno. U stvari, što prije to bolje", kazao je Yusuf Kalla. Izjave indonezijskog potpredsjednika potvrđuju volju vlade u Džakarti da preuzme kontrolu nad operacijama pomoći nakon što su tsunamiji, pokrenuti razornim podmorskim potresom u Indijskom oceanu, 26. prosinca u Indoneziji usmrtili 107.000 ljudi, uglavnom u provinciji Aceh na sjeveru Sumatre.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙