FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 9,30 sati.
ZAGREB, 15. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ZAGREB

Hrvatski premijer Ivo Sanader, ministri vanjskih poslova i europskih integracija Miomir Žužul i Kolinda Grabar Kitarović sastat će se u ponedjeljak u Bruxellesu s vodećim dužnosnicima Europske unije s kojima će razgovarati o tijeku priprema za početak pristupnih pregovora, najavljenih za 17. ožujka.

Žužul i Grabar Kitarović putuju u Bruxelles u nedjelju, gdje će se navečer sastati na radnoj večeri s povjerenikom za proširenje Olliem Rehnom, a u ponedjeljak je predviđen i službeni sastanak. U hrvatskom izaslanstvu je i budući glavni pregovorač Vladimir Drobnjak. Premijer Sanader u Bruxelles će doputovati u ponedjeljak i razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jose Manuelom Barrosom i visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom.

Glavna tema tih razgovora bit će pripreme dviju strana za početak pregovora. Europska komisija radi na pregovaračkom okviru, koji prije početka pregovora mora prihvatiti Vijeće Europske unije.

KABUL

Stotine talibanskih ratnika mogle bi odustati od gerilskog ratovanja i vratiti se normalnom životu ako uspiju pregovori između lokalnih zapovjednika i vlade predsjednika Hamida Kazaija, izjavio je u subotu jedan lokalni dužnosnik.

Plemenski vođe u jugozapadnim dijelovima Afganistana pregovaraju s niže rangiranim talibanskim borcima o njihovom razoružavanju i povratku kućama, rekao je Asadulah Wafa, guverner provincije Paktia.

"Vlada s njima pregovara preko plemenskih vođa, a mi preko američkog veleposlanika tražimo jamstva da te ljude nakon razoružavanja neće privoditi i uznemiravati američke snage", dodao je Wafa.

Talibanski predstavnici još nisu komentirali ove tvrdnje, ali početkom tjedna jedan je njihov predstavnik potvrdio da su talibani odlučni u borbi protiv vlade u Kabulu i stranih vojnika u Afganistanu.

DEN HAAG

Nizozemska vlada još se drži odluke o povlačenju 1.350 vojnika s juga Iraka sredinom ožujka, ali nije donijela nikakav konačan zaključak o tome, javljaju mediji nakon sastanka kabineta u petak navečer. "Ne zatvaramo oči pred razvojem događaja", rekao je premijer Jan Peter Balkenende nakon prve sjednice vlade u 2005.

No prošloga ljeta donesena odluka o povlačenju snaga u ožujku "nepromijenjena je", rekao je, iako većina u gornjem domu nizozemskoga parlamenta zagovara produživanje misije u pokrajini al-Muthanna za još šest mjeseci.

Američki državni tajnik Colin Powell ovaj je tjedan pozvao na produživanje nizozemske misije, a to žele i Britanci koji s Nizozemcima tijesno surađuju na jugu Iraka.

BANGKOK

Sjedinjene Države povući će svoju vojsku iz operacije pomaganja žrtvama tsunamija čim to bude izvedivo i ne smeta im što je Indonezija odredila krajnji rok da to učine, izjavio je u subotu zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz.

Indonezija je završetak ožujka odredila kao krajnji rok za povlačenje stranih snaga što su došle u pomoć preživjelima u uništenoj pokrajini Acehu na krajnjem sjeveru otoka Sumatre. Tim rokom Indonezija želi ostvariti svoj cilj da preuzme humanitarne operacije, rekao je Wolfowitz.

"Ne samo da mi to razumijemo", rekao je, "mi to pozdravljamo".

Sjedinjene Države poslale su više od 15.000 pripadnika oružanih snaga i obalne straže u pomoć preživjelima u Acehu, pokrajini u koju stranci prije uglavnom nisu odlazili zbog lokalnih sukoba i borbe za nezavisnost koji ondje već dugo traju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙