FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događajado 21 sat.
ZAGREB, 21. siječnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

MOKRICE

Hrvatski i slovenski premijer Ivo Sanader i Janez Janša sastali su se u petak u Mokricama i zajednički potvrdili da između dviju zemalja postoje otvorena pitanja ali da ona ne mogu zasjeniti međusobne dobre odnose.

Janša je rekao kako su tijekom susreta, prvog njihovog otkako je on postao predsjednik slovenske Vlade, napravili popis svih otvorenih pitanja i dogovorili da državni tajnici naprave agendu za službene sastanke ministara vanjskih poslova i predsjednika vlada na kojima će se pokušati doći do rješenja.

Također je čestitao Sanaderu na, kako je rekao, vrlo važnom i dobrom datumu za početak pregovora između Hrvatske i EU o punopravnom članstvu i naglasio kako će Slovenija kao i do sada aktivno podupirati hrvatska nastojanja na putu u EU.

"Nekoliko otvorenih pitanja koje imamo nisu proizvod Hrvatske i Slovenije kao samostalnih zemalja nego ostatak onoga što smo naslijedili iz bivše države", rekao je Sanader.

Postoji obostrana dobra volja da se ta pitanja riješe ali i zajednička ocjena da ona ne mogu zasjeniti dobre odnose dvaju naroda i dviju država koje smo imali prije a imat ćemo i ubuduće u zajedničkoj Europi, naglasio je hrvatski premijer.

Sanader je rekao kako su on i Janša ustanovili kako što prije treba dogovoriti konkretne zaključke pa je prvi put u javnosti vrlo pozitivnim ocijenio slovenski prijedlog o uspostavi zajedničke povijesne komisije.

ZAGREB

Odluke EU donesene u prosincu 2004. da se započnu pregovori s Hrvatskom i Turskom jasan su dokaz da će se proces proširenja Europske unije nastaviti, piše u svojem članku upućenom Hini Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn. On, međutim, u tom članku ponovno naglašava važnost suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

"Zemlje koje se žele priključiti EU moraju ispuniti svoje međunarodne obveze, ukljućujući lociranje i izručenje ratnih zločinaca i punu suradnju s Međunarodnim sudom u Den Haagu. To je temeljni uvjet za napredak na putu prema europskim integracijama", naglašava Rehn.

Rehn Europsku uniju 2009. vidi s "oko 27 zemalja članica" te nekoliko zemalja zapadnog Balkana i Turskom na dobrom putu prema njoj.

"Nakon 'big banga'", najvećeg proširenja EU u povijesti do kojeg je došlo 1. svibnja prošle godine kada je u EU ušlo novih 10 zemalja, "daljnje proširenje mora biti postupno i oprezno kako bi se osiguralo da ga europski građani podupiru i da Unija zadrži svoj kapacitet djelovanja", naglašava u svom članku Rehn.

ZAGREB

Program Tempus, vrijedan pola milijuna eura i namijenjen obrazovanju hrvatskih novinara predstavljen je u petak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

Trogodišnji program financirat će u omjeru 95 prema pet posto Europska komisija i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, a provodit će ga Međunarodni centar za obrazovanje novinara u Opatiji s još nekoliko znanstvenih i medijskih ustanova iz Hrvatske i inozemstva.

Ugledni međunarodni i domaći stručnjaci vodit će ciklus osposobljavanja instruktora novinarstva, organizirati redovite susrete "Medijski četvrtak u 19" te nakladničku i druge djelatnosti kojima se želi podići razina znanja hrvatskih novinara o euroatlanskim integracijama, rečeno je na predstavljanju.

MOSTAR

Desetak vozila EUFOR-a u petak je, u popodnevnim satima, postavilo nadzornu točku u blizini graničnog prijelaza Kamensko, između Bosne i Hercegovine (BiH) i Hrvatske, na teritoriju BiH u smjeru Tomislavgrada. Pripadnici EUFOR-a su i u večernjim satima detaljno pretraživali sve automobile, autobuse i teretna vozila, potvrdili su dužnosnici Državne granične službe BiH i županijske hercegbosanske (livanjske) policije.

Ovo je treći put ovog tjedna da EUFOR na području te županije postavlja nadzorne točke, rekli su dužnosnici Državne granične službe BiH. Prema svjedočenju očevidaca, pripadnici EUFOR-a pretresanje vozila objašnjavaju potragom za nelegalnim oružjem. Među lokalnim pučanstvom u Livnu, Tomislavgradu i Kupresu kruži priča da su ove učestale akcije EUFOR-a organizirane radi potrage za odbjeglim hrvatskim generalom Antom Gotovinom, otpuženikom Međunarodnog suda za ratne zločine u den Haagu.

BRUXELLES

Europska komisija pozdravila je u petak obećanje američkog predsjednika Georgea W. Busha da će u svom drugom manadatu poticati jačanje veza s Europom.

Europska komisija "vrlo je zadovoljna" riječima američkog predsjednika, rekla je glasnogovornica Komisije Francoise Lebail. Busheve riječi potpore multilateralizmu također su "vrlo cijenjene", rekla je.

U tom smislu, Komisija je izrazila i zadovoljstvo što je američki predsjednik odlučio da njegov prvi posjet inozemstvu u drugom mandatu bude upravo Europa. Posjet EU i sjedištu NATO-a u Bruxellesu očekuje se 22. veljače.

BRUXELLES

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u petak Sjedinjene Države i Europu da se dogovore o zajedničkom stajalištu o Iranu uoči summita idući mjesec posvećenom obnovi transatlantskih veza.

Američki predsjednik George W. Bush rekao je ovoga tjedna da ne isključuje vojnu akciju protiv Irana zbog njegovih nuklearnih ambicija, dok Europska unija smatra da je diplomacija jedini ispravni pristup.

"Od najveće je važnosti da se Europska unija i Sjedinjene Države u potpunosti slažu oko Irana", rekao je de Hoop Scheffer novinarima u Bruxellesu. "Važno je da se pronađu, da i jedni i drugi koriste i mrkvu i batinu", dodao je.

De Hoop Scheffer smatra da bi bila taktička pogreška kada bi Europa Teheranu nudila samo poticaje poput trgovinskih sporazuma u zamjenu za odustajanje od određene nuklearne tehnologije, dok bi Sjedinjene Države mahale samo prijetnjama.

RIM

Meksički kardinal Javier Lozano Barragan, predsjednik Papinskog vijeća za pastoral zdravstva, ponovno je odbacio svaku mogućnost da Katolička crkva dozvoli vjernicima upotrebu prezervativa.

I nakon nove izjave glasnogovornika Španjolske biskupske konferencije Juana Antonia Martineza Camina glede mogućnosti upotrebe prezervativa u borbi protiv aidsa, Vatikan kroz riječi kardinala Barragana, koje je u petak objavio list "Corriere della Sera", potvrđuje da "nije prihvatljiva upotreba prezervativa niti kao posljednja opcija".

"Ja govorim samo za one koji su kršćani katolici. Ne govorim za one izvan Crkve", rekao je Barragan ne želeći ulaziti u analizu pojedinih slučajeva u kojima bi upotreba prezervativa bila eventualno dopuštena. On je naglasio da je u načelu neprihvatljiva upotreba prezervativa i da je to protivno crkvenoj doktrini.

BRUXELLES

NATO-ova misija obuke iračke vojske uspješno je pokrenuta i odvija se u skladu s rokovima, rekao je u petak glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, nakon što je najviši vojni zapovjednik Saveza u Europi nedavno spomenuo mogućnost smanjenja misije.

De Hoop Scheffer ponovio je novinarima da je NATO-ov cilj poslati 300 instruktora i drugog osoblja u Bagdad koji će sudjelovati u obuci nove iračke vojske. U Bagdad je dosad poslano samo stotinjak vojnika NATO-a.

"Ne zaostajemo s rokovima", rekao je glavni tajnik NATO-a, naglašavajući da će iduća faza raspoređivanja misije početi u veljači.

BAGDAD

Irački premijer Iyad Allawi priznao je u petak da je sigurnosni plan pripremljen za opće izbore 30. siječnja nedovoljan s obzirom na sve krvavije terorističke napade u zemlji.

Upitan na službenoj televiziji Iraqiya je li sigurnosni plan dovršen, Allawi je odgovorio: "Da, dovršen je, no je li i dovoljan za suočavanje s okrutnim napadima? Ne vjerujem, jer i dalje postoje praznine". "Ne možemo reći sa sigurnošću da neće biti napada", rekao je.

MOSKVA

Rusija mora pohvatati razne gerilske skupine, u zemlji i inozemstvu, prije nego što one počine još koje terorističko nedjelo poput pokolja u školi u Beslanu, rekao je u petak predsjednik Vladimir Putin.

Pobunjenici koji se bore protiv službene Moskve u južnoj republici Čečeniji organizirali su otmicu u Beslanu u kojoj je poginulo 330 ljudi, a polovina od njih bila su djeca. Mnogi vjeruju da su važnu ulogu u tome odigrale i loše prosudbe ruskih snaga sigurnosti.

"Cijeli niz terorističkih akcija koje su lani organizirale i izvele međunarodne kriminalne skupine pokazao je potrebu za radikalnim restrukturiranjem sustava državne sigurnosti", rekao je Putin skupu državnih tužilaca.

MOSKVA

Francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier je u petak u Moskvi pohvalio jedinstven dijalog između Moskve i Pariza o "europskoj arhitekturi sigurnosti" i važnim međunarodnim pitanjima.

"Taj dijalog je jedinstven, mislim da ne postoji ni s jednom drugom zemljom, i to je važan dio strateškog dijaloga između Francuske i Rusije kako žele predsjednici tih dviju država", rekao je Barnier na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovim kao i ruskim i francuskim ministrima obrane Sergejem Ivanovim i Michelle Alliot Marie.

KIJEV

Predstavnik Europske unije za vanjsku politiku sastao se u petak s novim ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom i rekao mu da se on i narod Ukrajine moraju potruditi kako bi ostvarili svoj cilj, pomak prema zapadu.

Solana je bio jedan od više posrednika koji su se bavili spornim predsjedničkim izborima na kojima je prvo bio pobijedio Juščenkov suparnik Viktor Janukovič, ali ih je Vrhovni sud nakon masovnih prosvjeda poništio. Javier Solana rekao je kako je čak zamislivo da jednoga dana Ukrajina uđe u Uniju.

PARIZ

Odnosi Velike Britanije i Francuske bolji su nego prije unatoč razlikama oko rata u Iraku, izjavio je britanski premijer Tony Blair za francusku televizijsku postaju France 2.

U razgovoru koji će biti objavljen u subotu, Blair je rekao da s francuskim premijerom Jean-Pierreom Raffarinom dobro surađuje.

"Slažemo se u većini pitanja", rekao je Blair na francuskom jeziku. "Čak i uz određene razlike odnosi Francuske i Velike Britanije puno su bolji nego proteklih godina", dodao je. Francusko protivljenje napadu na Irak 2003. godine zaoštrilo je odnose Raffarinove vlade i Blaira, koji je u tome bio najvjerniji saveznik američkog predsjednika Georgea Busha.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙