FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijihdogađaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 13. siječnja 2005.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih događaja do 9.30 sati:

SOUKHOUMI

Poslovni čovjek Sergej Bagapch izabran je u srijedu za "predsjednika" gruzijskog separatističkog teritorija Abhazije s 90,1 posto glasova, izjavio je u četvrtak ujutro predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Batal Batagua. Jedini drugi kandidat na tim predsjedničkim izborima Yakoub Lakoba, čelnik Stranke naroda, odnio je 4,5 posto glasova, kazao je Batagua.

Sudjelovanje je doseglo 58,5 posto, prilično iznad praga od 50 posto potrebnih da glasovanje bude važeće, prema istom izvoru.

Izbori su organizirani nakon neuspjeha prvog glasovanja od listopada te se u Suoukhoumiju očekivao povratak stabilnosti nakon tromjesečne krize.

TEHERAN

Iranska odvjetnica Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003., kazala je u četvrtak da joj je uručen poziv revolucionarnog suda pod prijetnjom uhićenja ako se ne odazove.

"U srijedu sam u uredu primila poziv revolucionarnog suda", izjavila je ta pobornica prava žena i djece.

"Ne znam koji su razlozi tog poziva jer su sve moje djelatnosti zakonite", kazala je Ebadi.

"U pozivu se jednostavno ističe da se moram pojaviti pred sudom u roku tri dana kako bih dala neka objašnjenja te da će me uhititi u slučaju da odbijem", kazala je ona.

Dodala je kako još nije odlučila hoće li se odazvati pozivu. "Budem li odlučila otići na sud, čekat ću do posljednjeg trenutka, do nedjelje".

Iako se kloni politike, Ebadi je pristala braniti obitelj iransko-kanadske novinarke Zahre Kazemi, preminule od moždanog udara u zatvoru u Iranu nakon što je primila udarac u glavu.

TEL AVIV

Izrael želi spriječiti isporuku ruskih raketa u Siriju, zbog čega su odnosi službenog Tel Aviva i Moskve napeti, objavili su izraelski mediji u četvrtak.

Rusija je spremna isporučiti Siriji rakete zemlja-zemlja tipa Iskander-E, dosega 280 km, kao i moderne rakete zemlja-zrak Igla SA 18 koje se koriste protiv zrakoplova i helikoptera. Prema izraelskim medijima, sirijski predsjednik Bašar al Assad trebao bi 24. siječnja posjetiti Moskvu da finalizira kupnju oružja.

GAZA

Izraelski vojnici ubili su Palestinca u pucnjavi rano ujutro u četvrtak blizu Beit Lahyje na sjeveru pojasa Gaze, priopćeno je iz bolničkih izvora.

Alaa Hassouna (23) ubijen je dok je izlazio iz kuće koja se nalazi nedaleko izraelskog naselja, dodaje se.

Tom je smrću broj osoba ubijenih od početka Intifade u rujnu 2000. povećan na 4685.

Osamnaest Palestinaca za kojima se tragalo uhitila je u noći sa srijede na četvrtak izraelska vojska u Zapadnoj obali i pojasu Gaze, izjavio je vojni glasnogovornik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙