FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:
ZAGREB, 6. siječnja 2005.(Hina) - Pregled događaja do 9.30 sati:

WASHINGTON

Pravni sustav Hrvatske diskriminira nove vjerske skupine postavljajući kao uvjet za registraciju previsok broj pripadnika i tražeći dugačko razdoblje da bi se mogle registrirati kao vjerske zajednice, izvijestilo je u srijedu američko Helsinško povjerenstvo. Premda se sloboda prakticiranja vjere u Hrvatskoj općenito poštuje, zakon o pravnom statusu vjerskih zajednica iz 2002. uspostavom diskriminatorskog višerazrednog sustava registracije pada ispod obveza preuzetih članstvom u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS), smatra Helsinško povjerenstvo (CSCE). U izvješću o vjerskim slobodama u jugoistočnoj Europi Helsinško povjerenstvo ustvrdilo je da se vjerske slobode općenito poštuju u zemljama regije, ali da postoji i problematična politika protivna obvezama koje su zemlje preuzele članstvom u OESS-u. Za Hrvatsku CSCE navodi kao problematično i to što zakon kaže da naziv i oznake vjerskih skupina ne mogu sadržavati službene nazive i oznake drugih zemalja zbog čega im se uskraćuje registracija. Hrvatska treba popraviti nedostatke i ukinuti ili bitno smanjiti prag od 500 članova kako bi izbjegla moguće probleme u budućnosti i dala pozitivan primjer drugima, savjetuje Povjerenstvo.

DŽAKARTA

Svjetski su se čelnici okupili na summitu u Džakarti kako bi razgovarali o pomoći stradalima od tsunamija, čiji bi se broj, prema najnovijim upozorenjima, mogao udvostručiti i doći do 300.000, ne poduzme li se hitno nešto kako bi se spriječile epidemije. Sudionici indonezijskog summita usredotočit će se na dugoročnije pružanje pomoći, smanjivanje duga kako bi se države koje je pogodio tsunami uspjele oporaviti te o sustavu upozoravanja na tsunami kako bi se izbjegle katastrofe u budućnosti. Humanitarni radnici istaknuli su da još nisu uopće doprli do velikih dijelova Aceha, pokrajine na sjeveru Sumatre, jer su golemi valovi uništili ceste, mostove i luke. Boje se da bi broj mrtvih u tim područjima mogao biti još veći. Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je prije summita da nema dovoljno pitke vode što povećava opasnost od izbijanja epidemija kolere i dizenterije. Vlade iz cijeloga svijeta obećale su 3,7 milijardi dolara pomoći, a privatne skupine i pojedinci još 630 milijuna dolara. Među sudionicima summita su glavni tajnik UN-a Kofi Annan, američki državni tajnik Colin Powell, japanski premijer Junichiro Koizumi i kineski premijer Wen Jiabao.

DŽAKARTA

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan potvrdio je glavnu ulogu Ujedinjenih naroda u koordiniranju pomoći zemljama koje je 26. prosinca pogodio potres s tsunamijem. Kofi Annan, kojeg podupiru azijske i europske zemlje, time je potvrdio da je skupina zemalja za koordinaciju pomoći zemljama pogođenim tsunamijem koju čine SAD, Japan, Australija i Indija, odsad pod kapom UN-a. Na jednodnevnom susretu na vrhu u Džakarti Annan je pozvao donatore da budu brzi u pružanju pomoći i da u sljedećih šest mjeseci osiguraju 972 milijuna dolara za zemlje pogođene katastrofom. Vlade i međunarodne organizacije diljem svijeta prikupile su dosad oko 4 milijarde dolara za žrtve tsunamija. Kofi Annan je na konferenciji istaknuo da će UN poduprijeti uspostavu sustava za pravodobno upozoravanje na tsunami. Dužnosnici su rekli da bi broj poginulih, koji sada doseže 145.000, bio manji da je postojao takav sustav koji bi ljude upozorio da napuste područja uz more.

BAGDAD

Osamnaest radnika iz šijitske četvrti Hazimyah u Bagdadu ubijeno je na sjeveru Iraka, kamo ih je doveo lažni poslodavac koji im je obećao posao u američkoj bazi, priopćio je izvor u iračkom ministarstvu unutarnjih poslova. "Trupla su pronađena u srijedu kod Mosula i prevezena u bolnicu u Hazimyahu", sjeverozapadno od Bagdada, potvrdio je izvor koji nije htio otkriti identitet. Te je građevinske radnike vrbovala osoba koja im je tobože nudila posao u američkoj bazi u pokrajini Ninivi koje je Mosul glavni grad, navodi isti izvor.

ZAMBOANGA CITY

Potres jačine 4,9 stupnjeva po Richterovoj ljestvici pogodio je rano jutros južne Filipine, no za sada nema izvješća o stradalima i štetama. Prema podacima filipinskog Instituta za vulkanologiju i seizmologiju ishodište mu je bilo oko 130 kilometara istočno od otoka Jolo i tisuću kilometara južno od Manile. U obližnjem Zamboanga Cityu potres je pruzročio paniku među stanovništvom, izvješćuju lokalni dužnosnici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙