FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažni korporativni profiti potaknuli jačanje američkih dionica

NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Snažni profiti najvećihameričkih banaka te povlačenje cijena nafte s najviših razina uproteklih sedam tjedana rezultirali su u utorak skokom cijenaameričkih dionica.
NEW YORK, 19. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Snažni profiti najvećih američkih banaka te povlačenje cijena nafte s najviših razina u proteklih sedam tjedana rezultirali su u utorak skokom cijena američkih dionica.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,7 posto, na 10.628 bodova. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,9 posto, na 2.106 bodova.

U zahuktaloj sezoni objave tromjesečnih poslovnih izvješća korporacija po ostvarenim rezultatima ističe se treća po veličini američka banka Bank of America, koja je izvijestila o 41-postotnom skoku dobiti. To je podiglo cijene njezinih dionica za dva posto. Dobrim poslovnim rezultatima pohvalile su se i Wells Fargo, US Bancorp i National City Corp, pa su im dionice ojačale od 1,3 do 3,3 posto.

Cijene nafte tijekom dana spustile su se na 48,4 dolara za barel, nakon što su dosegnule najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana od 49,5 dolara. To je umanjilo zabrinutosti ulagača oko visokih energetskih troškova i njihova utjecaja na korporativne zarade te potaknulo kupovine dionica.

Nakon završetka službenog trgovanja vodeći proizvođač računala IBM i Internet kompanija Yahoo izvijestili su o poslovnim rezultatima koji su premašili očekivanja Wall Streeta. Dionica IBM-a poskupjela je 0,3 posto, a Yahoo-a 2 posto.

"Više od 60 posto kompanija izvijestilo je o tromjesečnim zaradama iznad očekivanja, svakako su među njima IBM i Yahoo, no kako su to prepoznatljive kompanije i lideri u svojoj branši, njihove zarade snažan su poticaj", ocijenio je Hugh Johnson iz First Albany Corp.

Podatak američkog ministarstva financija o neto pritoku kapitala u američku imovinu u studenome lani na rekordnih 81 milijardu dolara također je potaknuo dobro raspoloženje na tržištu.

Na europskim burzama kretanja cijena dionica bila su umjerena. Pritom je londonski Ftse indeks oslabio 0,5 posto, na 4.823 boda. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je 0,12 posto, na 4.250 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙