FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tradicionalni božićni uzlet cijena dionica na američkim tržištima

NEW YORK, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tradicionalni uzletcijena uoči Božića i ove se godine događa na američkim tržištimadionica, potpomognut u srijedu spuštanjem cijena nafte za više oddolara po barelu te bržim gospodarskim rastom SAD-a u trećemtromjesečju nego što se ranije procjenjivalo.
NEW YORK, 23. prosinca 2004. (Hina/Reuters) - Tradicionalni uzlet cijena uoči Božića i ove se godine događa na američkim tržištima dionica, potpomognut u srijedu spuštanjem cijena nafte za više od dolara po barelu te bržim gospodarskim rastom SAD-a u trećem tromjesečju nego što se ranije procjenjivalo.

Njujorški Dow Jones indeks u takvim je uvjetima skočio 0,5 posto, na 10.815 bodova, najvišu razinu u protekle tri i pol godine. Tehnološki Nasdaq porastao je 0,3 posto, na 2.157 bodova.

Korekcija cijena nafte potaknula je nova ulaganja na tržištu dionica. Barel nafte pojeftinio je na njujorškom tržištu 1,5 dolara, na 44,24 dolara. Rastu cijena pripomogao je i novi podatak američkog ministarstva trgovine o bržem rastu BDP-a u prethodnom tromjesečju nego što se ranije procjenjivalo.

"Tržište je prilično zadovoljno blagom revizijom naviše gospodarskog rasta u trećem tromjesečju te ponovnim pojeftinjenjem energenata. Nema nekih posebnih razloga za prestanak rasta gospodarstva u 2005.", ocijenila je raspoloženje na tržištu analitičarka Bessemer Trusta Christine Callies.

Trgovci također ukazuju na takozvani božićni uzlet cijena dionica kao razlog rasta vrijednosti burzovnih indeksa. Riječ je o sezonskom fenomenu tijekom kojeg dionice poskupljuju u posljednjih pet dana godine i prva dva u siječnju. "Trebalo bi doći do prilično negativnog razvoja događaja da ovaj oporavak bude prekinut", ustvrdila je Callies.

I na europskim burzama se nastavlja uzlet cijena. Londonski Ftse indeks porastao je 0,9 posto, na 4.777 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je 0,6 posto, na 4.241 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙