FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniža vrijednost američkih indeksa od početka godine

NEW YORK, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksidotaknuli su u utorak nove niske razine od početka 2005. nakonrazočaravajućeg izvješća o tromjesečnoj zaradi najvećeg svjetskogproizvođača aluminija Alcoe te upozorenja proizvođača čipova AdvancedMicro Devicesa (AMD) o prometu nižem od očekivanog.
NEW YORK, 12. siječnja 2005. (Hina/Reuters) - Američki burzovni indeksi dotaknuli su u utorak nove niske razine od početka 2005. nakon razočaravajućeg izvješća o tromjesečnoj zaradi najvećeg svjetskog proizvođača aluminija Alcoe te upozorenja proizvođača čipova Advanced Micro Devicesa (AMD) o prometu nižem od očekivanog.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 0,6 posto, na 10.556 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 0,8 posto, na 2.079 bodova. Oba indeksa zabilježila su najnižu razinu od početka godine, pri čemu je vrijednost Dow Jonesa najniža u proteklih mjesec dana, a Nasdaqa mjesec i pol.

Među najvećim gubitnicama bila je dionica AMD-a, potonuvši čak 26 posto, budući da je kompanija upozorila ulagače da će joj prodaja u zadnjem lanjskom tromjesečju biti ispod očekivanja analitičara. Povukla je za sobom i dionice ostalih proizvođača čipova pa je indeks u kojem su sadržane dionice tih kompanija, Philadelphia Semiconductor, oslabio 2,5 posto.

"Na tržištu su se najviše prodavale dionice proizvođača čipova. Ulagači su se nadali pozitivnim vijestima iz toga sektora, ali upozorenje iz AMD-a pokazalo je da je optimizam neopravdan", opisao je raspoloženje na tržištu Robert Drust iz investicijske banke Wedbush Morgan.

Ponajviše zbog viših energetskih troškova, Alcoa je izvijestila o zaradi u posljednjem lanjskom tromjesečju ispod očekivanja Wall Streeta što je cijene njezinih dionica spustilo za dva posto. Među većim gubitnicama bila je i dionica Hewlett-Packarda, pojeftinivši 3,6 posto nakon što im je snižen investicijski rejting.

Ipak, nakon zatvaranja burze Intel je objavio poslovno izvješće koje je unijelo malo optimističnog raspoloženja među ulagače. Dionice su mu u elektroničkoj trgovini porasle dva posto jer je ostvario veći prihod i zaradu nego u trećem tromjesečju.

Na europskim burzama također su oslabile cijene dionica uslijed razočaravajućih poslovnih brojki iz njemačkog SAP-a. Londonski Ftse indeks oslabio je 0,5 posto, na 4.818 bodova. Frankfurtski DAX potonuo je 1,2 posto, na 4.258 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙